12-08-05

meelopersmanifest

Ik loop om te leven (en dus niet andersom). Ik verwacht van het lopen en de daarbij horende conditie een positieve invloed op andere aspecten van mijn leven. Ook heb ik gemerkt dat ik tijdens het lopen mentaal heel goed tot rust kan komen. Ik heb tijd om na te denken, gebeurtenissen te overlopen, plannen te maken, te dagdromen of gewoon het verstand op nul te zetten en dit alles onder het lopen. Terwijl ik daar fysiek ook nog eens de vruchten van pluk (van een goede deal gesproken).

 

Het staat nu vast dat het lopen een vaste plaats verdient naast de vele andere activiteiten in mijn bescheiden bestaan. Welke plaats dit juist moet zijn is minder zeker. Ik wil er voor oppassen dat ik niet ga leven om te lopen en andere zaken ga verwaarlozen omwille van bijvoorbeeld een loopschema. Dit is een reeel risico in mijn geval, want als ik ergens goed in ben is het wel in overdrijven.

 

Ik heb dit allemaal eens goed overdacht tijdens mijn loopje gisteren. Ik wil graag een 'meeloper' worden. Om een of andere reden doe ik heel graag aan wedstrijdjes mee. Het liefst op niet voor de hand liggende lokaties, zoals in Mende of ergens diep in de ardennen. Natuur is een belangrijke component, maar ook het samenhorigheidsgevoel en om een of andere bizarre reden, de anonimiteit in die massa lopers.

 

De moeite en de voorbereiding om ergens te gaan lopen spelen ook een rol in de totaalbelevenis van zo een evenement en zijn niet minder leuk dan de wedstrijd zelf. Het is bovendien belangrijk dat de lokatie ook leuk is voor de andere leden van het gezin, een soort mini-snoepreisje is ideaal. Volgend jaar wil ik zoveel mogelijk van dergelijke wedstrijdjes gaan meedoen. (Sugesties zeker welkom).

 

De afstand die ik het liefste loop zijn wedstrijden van 16 tot 21 km. Kortere wedstrijden. loop ik niet graag. Het tempo van een 10k wedstrijd vindt ik oncomfortabel hard en het is ook allemaal te snel voorbij. Ik loop wel heel graag 10-11k's op training in wat langzamere tempos. Van deze trainingen voel ik me achteraf het beste en ik wil ze vaak doen.

 

Om aan zoveel mogelijk wedstrijdjes van 20k mee te kunnen lopen moet de basisconditie heel goed zijn. De wedstrijdjes moeten als het ware onderdeel uitmaken van het trainingsschema. Speciaal taperen voor 1 wedstrijd, of achteraf enkele dagen moeten recupereren, zie ik niet zitten. Ik kan enorm veel bewondering opbrengen voor mensen die ergens 3,4 maand in de toekomst een wedstrijd prikken als doelstelling en daar dan volledig naartoe werken, met een schema, en het beste van zichzelf geven tijdens die wedstrijd. Zelf kan ik dat niet. Ik wil dergelijke doelstellingen mijden.

 

Dit alles wil niet zeggen dat ik niet gericht en structureel wil trainen. De bedoeling is juist zo efficiënt mogelijk te trainen en het lopen een harmonieuze, zei het niet de voornaamste, plaats te laten innemen. Het voornaamste trainingsdoel is basisconditie. Ik wil niet het onderste uit de kan halen wat tijden betreft. Een goede tijd is mooi meegenomen, maar geen doel op zich. Wat is immers tijd? Of een tijd ?. Omdat de snelst mogelijke tijd niet belangrijk is is het dus ook niet nodig heel zwaar te gaan intervallen of heel veel quality te trainen.

 

Ook de ultralange trainingen, de LSD, kan ik schrappen. Ik ga mijn langste loop voorlopig beperken tot 25km. Ik ga proberen deze niet meer lang en traag, maar aan een comfortabel tempo te lopen. Ik had tot november, nog 8 langere lsds geplant maar deze worden allemaal ingekort. Als ik voor een marathon zou trainen, dan had ik geen keuze, dan waren deze nodig om uit te kunnen lopen. Dit is niet het geval en ik denk meer baat te hebben van een iets snellere kortere duurloop. Mijn langste wedstrijd dit jaar wordt een 33k in november, dat moet ook lukken op basis van een 30 k(Meslins) en een tiental 25k's. Morgen misschien iets meer over mijn nieuw schema. Nu laat ik het er maarbij, voor ik iemand van het lopen hou.


20:21 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11-08-05

11 km, h:136, 9,1km/u, 1u12

De laatste tijd voelen de benen wat minder goed aan bij het begin van de training. Pas na 3/4 van de afstand begint het echt vlot te draaien en voelen de benen superfris en soepel. Ik heb hierover een beetje nagedacht tijdens het lopen. Ik denk dat het een teken is dat het volume dat ik nu train ruim voldoende is. Sinds ik begonnen ben met lopen ben ik week na week steeds langer en meer gaan lopen. Ik heb enorm veel baat (en loopplezier) bij het huidige trainingsvolume en het is voorlopig nergens voor nodig meer of langer te gaan lopen. Ik heb ook een beetje nagedacht waarom ik loop, welke afstand ik het liefst loop en wat ik nu precies met al dat geloop wil bereiken. Op basis hiervan ga ik een paar kleine wijzigingen in mijn schema doorvoeren. Het is nu een beetje laat om dat nog allemaal uit de doeken te doen. Morgen is er nog een dag ... 

23:35 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-08-05

8,4 km, h:146, 10,4km/u, 48 min

Nog eens mijn vast testparcours gedaan. Het nieuwe record van de 5,6km bedraagt nu 27min 51. Dat is 9 minuten sneller dan 15 weken geleden. Gemiddelde hartslag was 156. Toch voelde het niet echt goed aan. Had de indruk dat mijn benen slingerde en dat ik nooit soepel liep. Heb na de eerste km een 2 a 300meter langzaam gejogt. Dacht er zelfs even aan het voor bekeken te houden. Daarna toch weer wat sneller gaan lopen en pas het laatste stuk liep het wat beter. Ik kan dus nog sneller als ik wat beter indeel en langer inloop. 1,5 km is te weinig als opwarming, denk ik. Afin, dat maakt het de volgende keer (binnen een week of 6) weer wat gemakelijker om dit te verbeteren.
 
weekafstandtijdsnelheidper km
  uurminsec minsec
-25.603739.1637
-15.60332110.1557
35.6031710.8533
75.60291011.5513
125.60275112.1458

 

 

23:17 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Ardenne Hebdo X-cape throphy

Onlangs had ik het nog even met Wanno en Frank over s'nachts lopen. Binnenkort zal ik dit moeten doen als onderdeel van de 'Ardenne Hebdo X-cape throphy'. Dat is en wedstrijd (raid) in de Ardennen over twee dagen. Je neemt deel in een team van 4 personen, minstens 1 teamlid moet van het vrouwelijk geslacht zijn. Het begint vrijdagnacht met een orientatieloop van +- 20 km. De volgende dag staat er een run-bike van 50km met verschillende proeven op het programma. Elk team heeft hiervoor 2 mountainbikes ter beschikking. Er kunnen dus steeds 2 teamleden fietsen terwijl de anderen lopen. Onderweg leg je nog een aantal proeven af. De focus van deze proeven is teamwerk. Je krijgt bijvoorbeeld 3 vaten en twee planken en moet daarmee een afstand van 50 meter overbruggen zonder dat een teamlid de grond raakt. We hebben een heel internationaal team : 'Susan's Devils' noemen we. Micha is nederlander, Frederick zweeds, Sue is Iers en ik belg. De andere teamleden hebben vorig jaar al deelgenomen en deden er toen ongeveer 12u over.

http://www.x-cape.be/ardenne_hebdo_2005/

22:53 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-08-05

6,9 km, h:124, 8,6km/u, 49min

De week eens lekker rustig begonnen met een recuperatieloopje. Ik was trouwens 14 (nu 15) weken aan het lopen en niet 11 zoals eergisteren vermeld. Ik was begonnen met week -2, omdat ik pas na 3 weken een polar en een schema had. Nu ja, veel verschil is het niet.

22:02 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-08-05

17,8 km, 1u49, Le Val d Heure a ham sur heure

Ik had me zeer grondig voorbereid op deze wedstrijd. Twee intensieve barbequesesies (vrij en zat) in combinatie met veel te weinig slapen. Gellukkig zijn dit maar trainingswedstrijdjes. Ik loop ze mee, voor de sfeer en de mooie parcoursen en ga nooit heel diep. Dit zijn natuurlopen over bospaadjes, veldwegeltjes en redelijk wat bergjes. Wel behoorlijk zwaar. Onderweg kwam ik heel wat mensen van  de wedstrijd in Cougnies tegen. Vooral bergop ben ik wat sterker geworden, merk ik (ik word niet meer ingehaalt door wandelaars :-). Een leuke zondagochtend en niet veel last van bbq's en slaaptekort.

16:12 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-08-05

Ik kom naar Eindhoven ...

Gisteren hadden Bob en Ruth het in de reacties over eventueel meelopen in Eindhoven. Het kriebelt wel een beetje, als ik eerlijk moet zijn, maar ik ga me er voorlopig toch nog niet aan wagen. Ik heb hier een heel arsenaal van excuses voor. Ten eerste heb mezelf onlangs belooft dat als ik ooit een marathon loop, dat ik die wil lopen in een zo goed mogelijke conditie. Momenteel weeg ik 94kg, dat is 11kg meer dan wat ik volgens die bmi schalen mag wegen, om geen overgewicht te hebben. Die 11kg extra neem ik liever niet mee. (wel een goede extra motivatie om te vermageren).
 
Ik zit nu in mijn 11de loopweek. Conditie (hart, longen, ... ) bouw je snel op maar het lichaam (gewrichten, pezen,... ) heeft veel langer nodig om zich aan het lopen aan te passen. Nu al proberen die afstand te overbruggen betekent weer extra risicos nemen. Zijn de pezen en gewrichten al voldoende sterk ? Aan mijn huidige tempo spreken we immers over een aanhoudende belasting van 4 a 5 uur (vergeet ook de extra 11kg niet). Mentaal en fysiek zie ik dat niet zitten, als idee spreekt het me wel enorm aan. (Je wil toch weten of je het zou kunnen).
 
Voor de M-M was de conditie eigenlijk net niet voldoende. Ik heb hem uitgelopen, maar dat heeft wel zowat het maximum gevergt van wat ik voorlopig bereid ben te geven. Door de euforie aan de meet vergeet ik het afzien van de laatste kms wel eens.
 
Ik ga wel naar Eindhoven komen, niet om te lopen, maar om te kijken hoe dat nu eigenlijk is, zo een marathon. Om voor jullie allemaal te supporteren, en om te kijken of ik er ooit zelf één wil lopen. Ik volg een groot aantal blogs van mensen die Eindhoven voorbereiden. Ik vind het allemaal heel boeient en hoop de finale life mee te maken. 
 
Als ik de komende weken van gedachte verander, en het toch wil proberen, hou me dan alsjeblieft tegen. Ik reken op julie...
 
 

12:12 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-08-05

11 km, h:130, 9,1km/u, 1u12

Heel rustig gelopen. Weer een gemiddelde pols van 130. Als ik langzaam loop, probeer ik steeds op het einde enkele sprintjes te doen, volledig op souplesse. Zo een 3 a 4, zonder te verzuren. Dat maakt de spieren weer wat losser na langdurig een vast tempo te hebben gelopen. Mijn polar geeft dan een snelheid aan van 19 a 20 km/u. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er mensen 42 km kunnen lopen aan die snelheid en zelfs nog sneller. Ik hou het zo een 60m vol.
 
Vandaag ook een krantje (midi libre) in de brievenbus gekregen, met de volledige uitslag van de Marvejols-Mende. Temps officiel 2:44:06, temps réel 2:41:42. Weer een pluim voor de organisatie. Ze denken daar echt aan alles. Zelfs de chaufeurs van autos, die moeten wachten omdat hat parcours was afgesloten, kregen allemaal een drankje en een merci met een woordje uitleg. Binnenkort komt er nog een dvd.

22:54 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

03-08-05

11 km, h:143, 10,3km/u, 1u04, door de magische grens

Stevige tempoloop. Voor de eerste keer ook sneller dan 10km/u. Ik heb van het lopen niet te klagen de laatste tijd. Ik moet nu alleen oppassen dat ik niet overmoedig wordt en heel rustig blijven opbouwen.

22:46 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-08-05

4,7 km, h:122, 8km/u, 36min

Even los gaan lopen met mijn vrouw. Voor haar was het een stevige training nadat ze het eventjes had laten slabakken. Daar komt verandering in, (in het slabakken) want vanaf volgende week gaat ze mee proberen te doen met run4fun.

20:24 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-08-05

24 km, h:138, 9,4km/u, 2u34

Ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat men tijdens het lopen kan vallen. Na vandaag weet ik wel beter en ik ben er zeker van dat het spectaculair was. Ik was al zo een drie a vier kilometer aan het lopen . Mijn pols bleef maar onder de 130 en ik zat ruim boven de 10km/u. Voor mij is dat snel en aangezien ik nog 20km moest lopen zei net tegen mezelf, pas op met dit tempo of ge gaat crashen... en jawel. Eerst strompelde ik over een steen, probeerde nog even sneller te gaan om terug in evenwicht te komen, mislukte daarin en schoof toen een metertje over het grind. Een paar schrammetjes op bovenbenen en ellebogen en een paar slipjes, die naam niet waardig op de handpalmen. Het was dolkomisch. Het enige wat in me opkwam was proberen zo snel mogelijk verder te lopen. De pols bleef laag en het tempo hoog (voor mij), van crashen op het einde van de training was geen sprake, zelf na 20km, moest ik me intomen om niet harder dan 10km/u te lopen.

23:05 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

31-07-05

0km, maar veel balonnen opgeblazen

Had graag 24k gelopen vandaag, maar heb het opgeschoven naar morgen. Vandaag was het verjaardagsfeestje van mijn dochter, een evenement waar ze al lang naar uitkijkt. Ik kon mijn vrouw niet alleenlaten met 8 vierjarigen en 1 tweejarige. Het was trouwens superplezant en morgen kan ik ook nog lopen.
 
Het illustreert ook dat je de 10 procent regel niet te nauw moet nemen. De 10 percent regel stelt dat je per week het totaalvolume met niet meer dan 10 percent mag verhogen. Door mijn training 1 dag achteruit te schuiven, wat ik niet echt een verschil vind, heb ik ipv twee weken van 50k, een week van 25 en van 70+. (ipv 0%  bijna 300%).
 
Een interessant artikel hier: http://www.hillrunner.com/training/thoughts/tenpercentmyt...
 
 
21:40 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-07-05

11 km, h:139, 9,4km/u, 1u10

Het vaste rondje Muizen-Rijmenam-Muizen. heerlijk gelopen. Even opgehouden door een hond die plots bleef staan toen ik naderbij kwam. Ik stopte even en toen begon de hond in mijn richting te lopen, beetje blaffen, maar hij stopte op een 10-tal meter van mij. Het baasje was heel vriendelijk en excuseerde zich omdat ik had moeten stoppen met lopen. Normaal lijnt ze aan maar ze had niets gehoort. Hij doet wel niets hoor, maar ja ge weet nooit ... Ik zei dat ik toch net even moest rusten, wenste vriendelijk goede avond en zette het tochtje verder.

23:00 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

29-07-05

2,2 km, h:131, 9km/u, 15min

Mijn dochter logeert vandaag, samen met neefjes en nichtjes, bij mijn ouders. Ik ga met mijn vrouw naar de fitness maar doe  enkel een warm-up. Het gaat niet erg goed, en dan moet je maar niet teveel aandringen. Daarna zijn we even iets gaan eten en eens een kijkje gaan nemen op parkpop, een klein festivaletje dat tijdens de zomer elke donderdagavond wordt gehouden in het park. Het was niet echt veel soeps. Daarna nog een oude schoolvriendin tegen het lijf gelopen die vorig jaar hier een paar huizen verder is komen wonen en nog wat blijven lameren.

Ik heb vandaag ook een beetje nagedacht over wat ik nog voor de rest van het jaar wil lopen. Ik wil nog deelnemen aan de resterende wedstrijden van de DelHalle trophy. Dat zijn enkele natuurlopen die samen een regelmatigheidscriterium vormen waaraan ik eventueel volgent jaar wil deelnemen. Er zitten heel mooie parcouren tussen en ik wil ze een beetje lopen als voorbereiding op de ' 4 Cimes du Pays de Herve' , een wedstrijd over 33km en 4 bergen  die de 13de november wordt gelopen. Van deze wedstrijd wil ik mijn doelstelling maken. Ik zou daarvoor of daarna ook nog ergens een 10k en een 21k willen lopen, om eens te kijken welke tijden ik daarop kan halen. Misschien moet ik morgen maar eens proberen om dat in een mooi lijstje op de blog te krijgen.  Ik wens u nu allen een goede nacht,

00:03 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-05

11km, h:130, 8.2 km/u, 1u20

Na twee dagen rust de loopbenen nog eens gestrekt. Het eerste halfuur deden ze ongelooflijk veel pijn, daarna was het over. Op het einde kon ik zelfs even een sprintje doen. Het duurde wel een heel tijdje eer ik op snelheid kwam. 
Ik probeerde  steeds de pols onder de 130 te houden, dat lukte zeer goed. De snelheid is dan zeer traag, maar sneller konden de benen toch nog niet. Ik denk eraan om eens een aantal trainingen op die 130 te blijven lopen en te kijken wat er gebeurt.

22:24 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22,4 km, zondag 24 july, Marvejols-Mende

Tussen 6u en 7u15 heeft de organisatie bussen voorzien om de lopers van Mende naar de startlijn in Marvejols te voeren. De bussen vertrekken op piece allencourt, een 4-tal km wandelen vanaf ons challetje. Ik vertrek om 6u, in loopkledij en jog een beetje in op de stukjes bergaf. Het is, zelfs hier in het zuiden van Frankrijk nog frisjes, zo vroeg op de morgen. Ik drink twee glazen energy preload en eet 3 bananen. Ik vrees dat dit een beetje weinig is.
 
Ik haal de bus van 6u45. Ik moet al plassen van als we de bus opstappen. Tegen dat de bus iets meer dan een half uur later aankomt staat de blaas echt op springen. Gelukkig staat er een boompje klaar in de buurt als we uitstappen. Het
is nog bijna anderhalf uur voor de start. Ik stap, met vele anderen een cafeetje binnen onderweg, en heb net genoeg muntstukken om me twee expresootjes te permiteren.
 
Er is maar 1 wc in het cafee en het aanschuiven duurt ongeveer een half uur. De stank is natuurlijk niet te harden, maar de gesprekken in de hal zijn wel leuk.  Ik verneem ondermeer dat de marathon van Praag zeer mooi is, maar wel een beetje duur, en dat de marathon van Keulen het leukste is voor toeschouwers om te volgen. De lopers zouden er
tweemaal de ring rond de stad lopen. Als de loper die je volgt paseert kan je ook gewoon de metro naar een volgent station op het parcours nemen. Mischien moet ik dat onthouden tegen dat ik ooit marathonkriebels krijg. Dat zal niet voor meteen zijn.
 
Na mijn beurt begeef ik me langzaam naar de start. Ik zoek een zonnig plekje op en wandel wat heen en weer, loop een klein beetje in. Niet teveel, want het is nog ver genoeg en vermits de eerste kilometers maar licht bergop zijn
kan ik die gebruiken om in te lopen. Ik probeer als laatste te starten, er zijn tussen de 4 en vijfduizend deelnemers, waaronder een paar echte toppers naar ik vernomen heb.
 
Er is een clubje lopers  verkleed als indiaan en een paar heren met een jurkje aan die de boel opvrolijken. Ongeveer 3 a 4 minuten na het startschot schuif ik als laatste over de startlijn. Het is vooral een vrolijke, ludieke bedoening de eerste kilometers. Er wordt gebabbelt en gebralt, een paar bevriende lopers proberen elkaars broek af te steken, er wordt
heen en weer geroepen elkaar. Er zijn massas in de handen klappende toeschouwers, een fanfare en  veel bandjes.
 
Niet iedereen hier achteraan ziet eruit als een getrainde atleet, maar ik weet dat schijn vaak bedriegt en twijfel er niet aan
dat ik vele dikkerds, bomma's en bompas pas zal terugzien na de aankomst, als ze er al zolang wachten.
Heel langzaam schuif ik naar voor. Het gaat licht bergop en mijn tempo ligt net boven de 10km/u. Tot aan het 4km punt blijft de pols onder de 140. Daar draait de weg rechts onhoog weg en begint de beklimming van de Goudard. Ik had gedacht van na een uurtje boven te zijn. De eerste kilometers gaan vlot. Mijn pols klimt voor het eerst boven de
160. Om me heen beginnen er velen te wandelen. Ik loop nog net iets sneller dan de wandelaars, maar groot is het verschil niet meer. Ik besluit het tubetje gel klaar te houden, zodat ik het kan eten als ik een bevoorrading nader. Het zal
wel zoet en kleverig zijn en ik wil erna flink kunnen drinken.
 
Mijn mond is trouwens zeer droog. Aan de bevoorrading staat iemand met een micro en een versterker die veel te
hard staat verslag te geven. "L'enfer commence ici". In de bevoorading zijn schijfjes appelsien, water, rozijnen en godbetert suikerklontjes (?). Het is een paar meter vlak en daarna ontzettent stijl tot aan de top. Het is ondertussen ruim in de dertig graden en geen spoortje schaduw te bespeuren. Het is ontzettent moeilijk om het laatste stuk te blijven lopen. Ik ben ook de enige hier achteraan die constant loopt en wordt door sommigen gewoon voorbijgewandelt. Ik denk dat het een betere training is als ik blijf lopen, ook al gaat mijn pols 170-180 (de hoogste waarden tot nu toe).

De helling blijft maar duren, veel langer dan met de wagen. Toch ben ik op het uur boven. Bergaf doe ik een vreemde vaststelling. Ik loop zeker tweemaal zo snel als de anderen. Ik denk dat ik op vijf kilometer tijd 4 a 500 lopers inhaal en zelf wordt ik niet ingehaald. Ik kan echt niet trager, tenzij ik ga afremmen. Mijn pols daalt ietsje, maar niet meer zo laag meer als wanneer ik bergaf liep op training. Dit komt denk ik omdat hij zo hoog gegaan is, hoger dan ooit sinds ik loop.
 
Ik voel me bijna schuldig als ik mensen voorbij raas en vraag me af of ik geen fout maak, en later duur zal moeten betalen voor de snelheid waarmee ik nu loop, maar het zou meer inspanning vergen om trager te lopen. Na een
tijdje wordt de afdaling minder scherp en daalt mijn snelheid wat. Ik weet dat er nu een paar redelijk vlakke kilometers volgen tot de volgende beklimming en bereid me erop voor opnieuw vaak voorbijgelopen te worden.
 
Het bordje met nog 10km ben  ik al voorbij. 1u26. Nog een uurtje denk ik, misschien iets meer. De volgende beklimming moet eraan gaan komen. En ja hoor, en ja hoor. een paar minuten later begint de hel. 1 meter lijkt 10 meter, 10 meter lijkt 100 meter en 100 meter lijkt eindeloos ver. Ik raak oververhit en krijg er kippevel van. Echt goed gaat het niet meer. Het lijkt alsof ik uren en uren tegen deze helling aan loop. Ik stap 2,3 meter, maar besluit dan terug te lopen, dat
is beter. Ik denk aan ultralopers, die dagen lopen, en weet dat ik het ook kan volhouden tot boven. Enkel in de bevoorradingsposten stap ik even om te drinken en schijfjes appelsien te eten.
 
Ik begin een hongergevoel te krijgen en weet dat dat niet zo best is, maar veel rozijnen krijg ik ook niet naar binnen.
Mensen langs de kant blijven klappen en herhalen dat we bijna boven zijn. Dat doen ze nu al zolang, dat ik eraan begin te twijfelen. Vanop de top klinkt accordeon en we worden er aangemoedigt door iets dat op de lokale heemkring lijkt.
 
Bergaf gaat het nu ook niet meer zo snel. Ik probeer op stijl en souplesse te letten, maar de frisheid en daarmee ook de
coordinatie is een beetje weg. Op het volgende rond punt speelt een bandje susie cute, van Jimmy Hendrix, en ze zitten er bonk op, en dat is voor het eerst dat een van de vele coverbandjes goed klinkt. Fransen die Sting, bryan adams of bowie coveren ... gruwelijk.
 
 Ik laat me meestuwen op met de muziek, o susie cute, en het begint wat beter te gaan. Fysiek en mentaal ben ik nog steeds ok, maar de kracht is al en tijdje uit de benen. Gellukig is het bergaf tot in Mende.
 
Onderweg ben ik nog zo stom om water van de fontein aan te nemen, en er passert even later een lichte maagkramp, komt ervan. Nog twee kilometer, het maakt me niet veel uit. Als ik aan het huidige tempo (11,4km/u) blijf lopen kan ik nog aankomen in 2u40. De laatste kilometer is echter weer bergop.
 
Terwijl ik vertraag verhoogt mijn hartslag en gaat weer ruim boven de 170. De laatste meters lijken weer eeuwig te duren, ik probeer zo langzaam mogelijk te lopen, maar ben toch volledig buiten adem. Het duurt en duurt. Ik wordt net niet emmotioneel als ik de aankomstlijn overloop, maar heb toch even een heel sterk gevoel ... Euforie ?

Aan de finish krijg ik een plastic zakje en knippen ze mijn chip los. Alle vrouwen krijgen een roos. Ik knabbel wat rozijnen en drink anderhalve liter water. 2u 44. Das een mooie richttijd voor volgent jaar.
 
Tevreden vertrek ik bergaf wandelent naar huis. De auto ophalen en dan 1000km naar Belgie rijden. De eerste
twee drie kilometer zijn nog langs het parcours en ik klap in de handen voor iedereen die nog voorbijloopt. De meesten zeggen merci en je ziet dat het de mensen iets doet, dat ze worden aangemoedigt. Ik vermoed ook dat ik heel goed kan inschatten hoe ze zich nu voelen, het laatste stuk was echt het lastigste van de wedstrijd.
 
Als ik van het parcours weg draai kijk ik even in het zakje. Er zit een heel mooie Nike T-shirt in met de
Marvejols-Mende 2005 en het silhouette van een loper. Een medaille en heel veel uitnodigingen voor
loopwedstrijden. Ik pak alles weer in en om stoer te doen tegenover mezelf jog ik een eindje. Nog 20 km en ik heb een marathon, denk ik.
 
Om kwart na twaalf ben ik aan ons huisje. Vrouw en dochter wachten buiten. Nog 3 kwartier om te
douchen en uit te checken. Het was een zeer leuke ochtent, een zwaar maar heel mooi parcours. Een mooi einde van een zeer leuke vakantie. 

11:18 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-07-05

4 km, zaterdag 23 july

Vandaag het rugnummer gaan afhalen en de expo bezocht. Ook nog naar een video van de wedstrijd van vorig jaar gekeken.

De rug is nog steeds niet al te best, maar er is wel beterschap. De enige manier om te weten of ik morgen kan starten is effectief gaan lopen, iets wat ik zowieso toch van plan was. Tijdens het lopen ondervind ik niets hinder. Ik loop 4 km los, spurt eens een bergje op en af, gemiddelde hartslag 130, snelheid 9,2 km/u. Nooit liep ik dit tempo aan zo een lage pols. Het is bovendien zeer warm en nooit vlak hier. Goede voortekens.
Ook met de auto het parcours verkent. Met het wedstrijdboekje in de hand vinden we de kortere en veel mooiere weg naar Marvejols. De eerste 8 km zijn bergop. Ik heb steeds kortere stukken bergop gelopen, maar wel stijler. Ook de laatste 2 km van de bergop zijn redelijk stijl (col de goudard). Vanuit de auto lijkt het heel goed te doen, maar ik weet dat het gevormde beeld redelijk vertekent is vanuit de auto. Een redelijk lange afdaling gevolgt door een stuk dat redelijk vlak lijkt (4 a 5% is hier vlak) en dan de laatste col (5 a 6 km stijl), gevolgt door een stijlere afdaling van ik denk 4 a 5 km. De laatste km klimt weer veraderlijk tot aan de aankomst. Ik verlaag mijn verwachting van 3u naar 2u30 a 2u 40. Ik mag ook de afstand niet onderschatten.20:58 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrijdag 22 july

Heb rugpijn en wat stijve benen overgehouden van gisteren. Ik kan amper op eigen kracht rechtkomen. Ik heb dat een paar maanden geleden ook gehad, die rugpijn, net voor ik begon met lopen, en heb toen hiervoor een spuitje gekregen van de huisdokter. Als het niet betert kan ik lopen zondag wel vergeten en ook naar huis rijden zal dan een probleem zijn. Toen dacht ik dat het kwam omdat ik teveel begon te wegen. (106kg). Nu drie maand later is dat zo een 93-94 kg. Met het gewicht van mijn dochter erbijgeteld, zit ik natuurlijk wel weer aan 106. In de namiddag, na veel voorzichtig rekken en strekken geraak ik toch al in het zwembad en kan zelfs, net zoals alle dagen hier, een paar baantjes trekken.

20:58 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Donderdag 21 july

We rijden in de voormiddag met de auto richting aerodrome waar de tourrit zal aankomen. Onmiddelijk na mij wordt de berg afgesloten voor verkeer en ik kan enkel nog naar boven om er te parkeren. Dat is spijtig, want nu moeten we tevoet terug naar Mende, 3km bergaf met Mijn dochter van bijna 4 op de schouders. We eten iets in Mende en besluiten dan terug een stukje omhoog te klauteren om de ronde te zien passeren. Mijn vrouw gaat onderweg nog even wat drank kopen en zal ons dan inhalen terwijl ik langzaam een paar haarspledbochten verder omhoog klauter. Het is bloedheet. Van het lopen weet ik nog precies waar de berg het zwaarste is en daar zetten we ons. Na een tijdje is mijn vrouw nog niet terug, we zijn elkaar dus kwijt. Ofwel is ze gepasseerd zonder dat we haar gezien hebben, ofwel staat ze wat lager. Het beste lijkt ons gewoon te wachten, de tourkaravaan is er ondertussen. We worden rijkelijk voorzien in petjes, sleutelhangers, snoepjes, opblaasdingen en allerlij ander publicitair materiaal. Onze dochter vindt het te gek. Na een paar uur vertonen ook de renners zich. Op de plaats waar wij staan versnelt Axel Merckx. Het groepje met favorieten komt een kwartiertje later door. Basso versneld ook waar wij staan, Maar Armstrong reageert gevat. Na een tijdje begint iedereen de berg te verlaten. Nog steeds geen spoor van mijn vrouw. De auto staat helemaal boven op de berg, maar die kan pas vanavond weg, dus ik gok dat ze tevoet naar ons huisje is gewandelt. Ik besluit dat dan ook maar te doen. Na een wandeling van nog eens een 4-tal km met K op mijn rug merk ik dat ik verkeerd gegokt heb. Een briefje achterlaten, dat we terug naar Mende zijn en daarna naar de auto gaan. In Mende, net voor de afslag naar de aerodrome, komen we elkaar tegen. Na een drankje en een ijsje om dit te vieren zit er toch niets anders op dan opnieuw de berg op te klauteren. Jaja, de tour dat is afzien.

20:57 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag 20 july

Oorspronkelijk had ik vandaag voorzien als rustdag. Ik dacht eerst ook dat vandaag de ronde hier aankwam ipv morgen en dat zou goed uitkomen, rustdag als de tour hier is.  Ik twijfelde eerst nog even om toch te lopen maar dan zou ik  boven de 60km uitkomen deze week, en dat zou een te grote sprong zijn, zeker omdat de meeste kilometers bergop, bergaf of wedstrijdkilometers zijn.


20:57 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15.1 km, Dinsdag 19 july, col de Jalaber

Vandaag de col gedaan waarop de renners in de tour aankomen. 3km aan gemiddelt 10%. Tien jaar geleden stopte de tour ook in Mende en werd Jaja eerste. Op de 14de july nog wel, na een heroische ontsnapping. Overal in Mende hangen nog vlaggen met daarop 'Merci Laurent'. Het moet hier een volksfeest geweest zijn. Ik zat toen voor tv gekluistert en Ik herinner me nog precies de rit, alsof ze pas gisteren gereden werd.
 
De col op lopen duurt 25 min, naar beneden 15 min. Het naar boven lopen blijft heel traag gaan. Mijn loopsnelheid op de stijlste stukken ligt zelfs onder de snelheid waarmee ik naar boven zou kunnen wandelen. Ik blijf wel steeds lopen omdat het, vermoed ik toch, een betere training is dan wandelen. Naar beneden lopen is een kwestie van stijl en souplesse en ik probeer zo weinig mogelijk af te remmen. Terwijl ik op en af loop heb ik een heel mooi zicht op Mende, de laatste keer is het donker en zie overal de lichtjes. Boven op het colletje hebben zich al wat kampeerders gevestigt om een goed plaatsje te hebben voor de tour. Nadat ik de tweede keer bovenkom hoor ik in mooi hollands: "Hey Kees, mot je kijke joh, daar is ie weer". Als ik 40 minuten later een derde maal bovenkom is er geen Kees meer te bespeuren. Beneden heb ik twee uurtjes gelopen aan een gemiddelde hartslag van 143. In plaats van een vierde keer omhoog te lopen in het donker beluit ik morgen nog wat te lopen.

20:56 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-07-05

11 km, maandag 18 july ... Col de changefège

Ik speelde met het idee om het Parcours van de Marvejols-Mende al eens te doen. Ik heb vooral behoefte aan kilometers en moet me snel aanpassen aan het bergoplopen. De weg van Mende naar Marvejols is echter 33 km ipv 22 km en het parcours kan dus onmogelijk over deze weg gaan. Door het zoeken verlies ik veel tijd en het is al vrij laat. Onderweg vind ik een stukje berg van 2,5 km aan 20%. Het begint wel aan 20% maar is iets minder stijl hogerop (niet veel). Ik heb nog net voldoende tijd om tweemaal op en af te lopen voor het donker wordt. De snelheid bergop is 5,5 km, bergaf 14km. Ik ben zeer tevreden met de gemiddelde hartslag van 142 en had heel graag nog eens op en af gelopen. Het is echt te gevaarlijk in het donker.

20:50 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

3 km, zondag 17 july

Uiteindelijk pas om 6 uur vertrokken, aangekomen rond 5 uur, en meteen de loopschoenen aan om de omgeving te verkennen. De bergjes zijn echt stijl; mijn spieren willen nog niet, mijn hart gaat tekeer en mijn longen krijgen te weinig zuurstof. Exact wat ik had verwacht na de lange rit en de drukte de laatste dagen.

20:34 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12,5 km, zaterdag 16 july

De dag vliegt voorbij, winkelen, inpakken, tweemaal langs grootvader. Ik had graag eens heel lang gelopen. Drie weken geleden 24km en een week geleden de 16.5 in Cougnies, dat zijn de enige afstanden van betekenis. Daartussendoor waren het allemaal prutsafstandjes. Het aantal km per week is ook gedaald. 40,35,20,30. Ik denk dat ik hierdoor een soort vormpiek heb gekregen. Een ongewilde taper. Ik loop heel gemakelijk de laatste tijd, alsof het helemaal vanzelf gaat, maar ik maak me zorgen over de lage omvang. Nu ja, ik heb geen haast ... het volume zal wel weer stijgen.
 
Ik loop het toertje van 11km in 1u 10 en het lijkt weer alsof ik gelopen wordt, pols blijft rond de 133,134. Nadat ik even met de tweede ronde bezig ben kijk ik even hoe laat het is. Tot mijn grote ontsteltenis is het al 22u40. Ik besluit op mijn passen weer te keren, morgenvroeg om 4u vertrek ik voor een dolle autorit van 940km, ik wil nog even geslapen hebben. Kheb wel een supergevoel wat het lopen betreft. 12.5 km aan 9.1 gemiddelt, met zelfs een kleine pauze inbegrepen. Voor de meesten is dat traag. Ik vindt dat zelf ook traag, maar ik merk progressie.


20:14 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

vrijdag 15 july ...

Niet gelopen vandaag. Voor de terugreis zaten we niet in business class, en slapen op het vliegtuig was onmogelijk. Ik had eerst gedacht vandaag nog naar kantoor te gaan, maar dat was wat te optimistisch. Eerst een dutje gaan doen thuis en dan langs mijn grootvader. Deze is erg ziek en stelt het gezelschap op prijs. Helaas geraakt hij vandaag het bed niet uit. sAvonds met het gezinnetje naar la Giovotta, eens lekker eten. Ik ben er dol op de seitansteak, sauce Archiduc. Vermits ik dat nu al driemaal na elkaar genomen heb vindt ik dat ik echt iets anders moet nemen en ik heb al maanden geen pizza gegeten. Daarna vroeg naar bed. Ik heb dan wel geen Jet-lag, maar ben wel de hele dag moe geweest.

20:09 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

5,4 km, Donderdag 14 july ... a homerun

Yes, het is gelukt. sMorgens voor het ontbijt er een easy loopje tussen gegooit. Het was zalig, iets meer dan vijf km, eerst een paar km licht bergop tot ik aan een stadium met  honkbal en rugby velden kom. Op het dak van het bijgebouwtje staat in witte dakpannen geschreven 'Home of the giants'. Ik loop het poortje door en kan het natuurlijk niet laten een homerun rond het veldje te lopen. De Giants zijn blijkbaar niet thuis. Daarna is het omkeren en bergaf tot aan het hotel. De luchtvochtigheid is enorm hier, je proeft het zelfs een beetje als je gewoon inademt. Tijdens het lopen heb ik er helemaal geen last van. Mijn gemidelde hartslag is 136 en ik loop iets sneller dan 9km/u. (voor mij is dat goed). Ik vraag me af of dit het effect is van de wedstrijd in Cougnies vorige week. Het vele bergop/bergaf hollen daar lijkt een gunstig effect op mijn traagste tempo te hebben gehad. Ik heb nu alleszins al op twee continenten gelopen. De vergadering gaat snel voorbij en er is nog tijd om langs een 'best buys' te gaan op weg naar het vliegveld. Ook op het vliegveld is er nog wat tijd om the shoppen en tot mijn grote vreugde vindt ik er in de Barnes en Nobles 'Ultramarathon Man' van Dean Karnazes en een exemplaar van de hobbit. Op het vliegtuig was er een reportage over een wedstrijd van ik dacht 273 mijl (enkele dagen non-stop lopen). De reportage ging over Dean en een vrouwdie deze wedstrijd al tweemaal had gewonnen. (Op deze ultra-lange afstanden zijn vrouwen beter dan mannen). Dit jaar won Dean, maar enkel omdat deze vrouw onderweg ongesteld werd. Er waren toch 14 finishers.  


20:06 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag 13 july ... US

Vanmorgen vroeg op het vliegtuig naar de VS gestapt. Vorige week kwamen ze daar op het werk pas mee af. Dat stuurt de loopplannen natuurlijk grondig door elkaar. Zeker aangezien we zondag naar Mende(Z-Frankrijk) vertrekken voor een weekje vakantie. Op het einde van de vakantie wordt daar de legendarische Marvejols-Mende gelopen. Een wedstrijd van 22,4 km waarvan ondermeer 14 bergop (twee cols). Maar eerst de VS overleven. Tussen 3 en 6 heb ik daar een vergadering. (dat is van 10 uur savonds tot 1 uur, omgerekent in Belgische tijd  en dit na een vlucht van 9u).De volgende morgen weer een meeting en daarna hollen naar het vliegtuig om vrijdagmorgen  aan te komen. Ik heb natuurlijk de loopschoenen bij, als ik dan toch naar de VS moet wil ik er ook gelopen hebben. Ik denk dat morgenvroeg het beste moment is. In Belgie is het dan al middag (dus echt vroeg is het niet).

19:59 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

4.5 km, dinsdag 12 july

Gisteravond gaan fitnessen. Ik voelde aan de benen dat ik de dag voordien gelopen had en besluit de nieuwe Nike Frees nog maar niet te proberen. Nike Frees zijn schoenen die het lopen op blote voeten simuleren. Blootvoets gebruikt men een veel groter aantal spieren dan met loopschoenen.
 
Ik loop enkel op de loopband als opwarming en als cooldown wanneer ik ga fitnessen. Ik loop steeds tweemaal een kwartiertje aan 9km/u (1.5% helling). Ik gebruik het een beetje als recuperatietraining. Ik dacht dat het vandaag wat moeizamer zou gaan wegens de wedstrijd van gisteren. Blijkbaar is dit toch niet het geval.
 

17:25 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16 km, maandag 11 july ... Cougnies

Ik loop nu 10 weken en er staat ongeveer 268km op de teller. Gisteren heb ik voor het eerst aan een wedstrijdje deelgenomen. Met de bedoeling een stevige tempoloop te doen, zonder te forceren, en eens te testen of ik ook bergop kan lopen. De wedstrijd was de 'entre sambre et meuse' in Gougnies. 16 km op een licht geaccidenteerd parcours, in de natuur, bossen en velden, zeer weinig asfalt, weinig vlakke wegen maar ook geen echte bergen. De wedstijd is onderdeel van de Delhalle trophy, een reeks natuurlopen met gezamelijk classement. Ik had 1u41 nodig om het idylische parcours af te leggen dat 16 km. lang was. Aangezien ik nog maar pas aan het trainen ben was ik vooraf een beetje bang om eenzaam en alleen als laatste te eindigen. Ik vindt het niet erg om laatste te zijn (iemand moet dat zijn) maar wel als dit betekent dat je de wedstrijd de hele tijd alleen loopt, lang na al de anderen. Dan ga ik liever op mijn eentje lopen. Deze vrees was ongegrond, er waren er nog een 50-tal na mij (ongeveer 500 gingen mij vooraf). Ik heb de hele tijd in de buurt van andere lopers kunnen  lopen, en voelde me ook de hele tijd goed. Bergop ga ik iets langzamer dan de meesten en bergaf iets sneller. Mijn gewicht (95k) zal hier wel een rol in spelen. Deze wedstrijd was een test voor Marvejols-Mende. Een wedstrijd die binnen 2 weken doorgaat in Mende, waar we dan met vakantie zijn.


17:15 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vorige 1 2 3 4 5