31-12-06

stok aan het been

Gisteren kreeg ik een stokje van Julie. Het is de bedoeling om een 5-tal dingen over jezelf te schrijven die de bloglezende medemens nog niet wist. Daarna moet je het blogstokje doorgeven. Hier volgen ze dan.

In de categorie sportverleden. Wist je dat... DijleLoper op zeer jonge leeftijd verwoede pogingen heeft ondernomen om wielrenner te worden. Ik ben er meermaals in geslaagd om op jeugdige leeftijd te ontsnappen aan het ouderlijke gezag om me met met mijn driewieler, voorin het peleton, aan de startlijn van wielerwedstrijden op te stellen. Als de verbaasde renners lachend vroegen wat ik daar deed had ik maar de helft van de vier woorden die ik toen kende nodig om de bedoelingen die ik had duidelijk te maken. "coujeuj (dit betekende : wielrenner).. winne (duh)". Een week later probeerde ik het nog eens met "mejx" en "pojjentiej" (dit betekent :Ik ben Eddy Merx en als u dat niet gelooft Michel Pollentier), maar ook hierin trapte de organisator niet en ik werd zoals steeds vroegtijdig uit koers gezet. Erger nog : De driewieler mocht niet meer mee naar wielerwedstrijden.

In de categorie schoolverleden: Dijleloper schrapte ooit de helft van de juiste antwoorden op het examen wiskunde netjes door. Als wiskundig statement kon dit tellen vond ik toen, want zuiver mathematisch haalde ik immers de helft. De wiskundeleraar zag het genie van mijn poging niet in en pareerde met de stelling dat, puur mathematisch, je meer dan de helft moest halen om te slagen.

In de rubriek ik weet dat het niet grappig is, maar het is sterker dan mezelf: Leg nooit een pas mislukte zwangerschapstest op de schoorsteenmantel. Zeker niet als een paar centimeter daarvandaan een zwarte alcoholstift ligt. Want, echt waar, ik weet dat het niet grappig is, en ik geef toe dat er zijn grenzen aan practical jokes. Maar soms maken de hersenen nu eenmaal ontoelaatbare verbindingen en ... zo een zwart streepje is gauw gezet.

In de rubriek religie : Ik geloof nog steeds dat Frank vandenbroucke een klassieker gaat winnen.

In de rubriek uitvindingen zonder patent: De jonge DijleLoper had al op zeer jonge leeftijd door dat er een link bestond tussen hardlopen en vermageren. Ik moet 8 of  9 jaar geweest zijn toen ik een volledig paket samenstelde dat alles bevatte om deze bevindingen in praktijk te brengen. Mijn ma, die volgens mij last had van overgewicht, kreeg een dergelijk paket voor haar verjaardag. Het bevatte een zelfgevouwen vlieger en een instructieboekje. Deze bevatte de gebuikshandleiding : "weggooien en achternalopen, vaak herhalen" en instructies voor het vouwen van een nieuwe vlieger, voor het geval de eerste vlieger verloren ging.

Helaas heb ik nu geen tijd meer om het stokje door te geven, want anders is er geen tijd meer voor het laatste loopje van het jaar. Ik zal volgend jaar wel iemand zoeken.

13:23 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-12-06

Herhalingen

Vandaag stond er 10 x 600m (3-5k tempo) met 400m rust op het programma. Ik probeer die dingen een beetje op gevoel te lopen, en het polar biepje aan het begin en het einde van de afstand is het enige artificiele hulpmiddel dat ik gebruik. Ik kijk onderweg niet naar hartslag, snelheid of tijden. Het idee hierachter is dat het lichaam boordevol sensorische data zit en nauwkeurigere signalen geeft dan het meest gesofistificeerde apparaatje.

Na de sessie van vandaag, moet ik toegeven, dat ik de kunst van het lezen van die data nog niet helemaal onder de knie heb. Ik begon vaak te snel en eindigde daardoor te traag en kon het niveau van de eerste herhalingen niet volhouden. Puur fysiologisch zal het dus niet de meest optimale training geweest zijn, maar toch vind ik ze erg geslaagd. Ten eerste heb ik ze uitgedaan en ten tweede heb ik enorm veel geleerd van de feedback die ik onderweg kreeg. De volgende keer zal het veel beter gaan.

16:54 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-12-06

De classico

Ik heb mijn verlofdagje van dinsdag vandaag opgenomen, zodat ik tijdens deze donkere dagen nog eens overdag de deur uit kon. Het werd de classico,  mijn favoriete tochtje langs de Dijledijken. De eerste 2 uur verliepen aan een sukkeldrafje. Het was aangenaam lopen maar ik geraakte maar niet op snelheid. Ik geraakte er een beetje door in paniek, want aan dit tempo dreigde

de hele expeditie ver boven de drie uur uit te lopen. Ik ben geen voorstander van dergelijke lange duurlopen en voorlopig valt alles boven de twee uur een beetje buiten het schema. Het is niet erg als er eens eentje van 2u30 tussenzit, zolang dit geen struggle wordt of de rest van de week in gevaar brengt, maar meer dan 3uur heeft in de huidige context weinig zin.

Gelukkig kreeg ik tijdens het laatste gedeelte de sputterende motor dan toch een beetje op gang, al koste het wel wat moeite en vooral verbeeldingskracht. Uiteindelijk klokte ik af in 2u50, hartslag 126.

22:25 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

26-12-06

Business as usual

Ik ben niet van plan om er een reeks van te maken, maar ik vrees toch dat ik ik de blog van vandaag net zo goed 'Lachen met Dijleloper' had kunnen noemen. Tijdens mijn middagpauze doe ik meestal een recuperatieloopje. Om tijd te winnen doe ik soms loopkledij onderaan. Ik rij dan met de wagen meteen naar de overkant van het straat (waar het kloosterbos is gelegen), doe daar de bovenkledij uit, trek loopschoenen aan en ben 5 tellen later aan het 'crossen in de bossen'.
Achteraf ga ik douchen in een bijgebouw waar een dochterfirma gevestigd is. Helaas bleek die dochterfirma vandaag gesloten, zodat ik ongewassen (en met loopbroek en witte loopsokken nog onderaan) achter mijn bureau kon gaan zitten. Even later snuit ik even de neus en merk, wanneer ik het stuk textiel weer opnieuw wil opbergen, dat het de versgewassen onderbroek is, in plaats van de meer conventionele zakdoek.
Ok, dit is allemaal zo erg nog niet. Door het niet-douchen had ik nog wat extra tijd over om langs enkele blogs te surfen en zo las ik enkele muisklikken later, op de blog van Mario, dat hij vandaag in herenthout zou lopen. Ik had enige tijd geleden even met het idee gespeeld daar ook te lopen en er... EEN DAG VERLOF voor aangevraagd. Verdorie.
Hoe was het vandaag op kantoor schat ? Oh gewoon. Gewoon? Ja gewoon, ik heb een ganse namiddag, stinkent naar het zweet achter mijn pc gezeten, mijn neus gesnoten in mijn onderbroek en ik had eigenlijk een dag verlof. :-( . Gelukkig had mijn vooruitziende medekantoorbewoner zich wel strikt aan zijn verlofplanning gehouden. 

18:44 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

25-12-06

Le marathon des sables

YoungDijleLoper4
Rechts : Dijleloper tijdens zijn eerste marathon des sables

 

YoungDijleLoper5
Een stretchpositie wordt gedemonstreerd

 

YoungDijleLoper6

Wie Roadrunner, marathon-Geert of Ruthje wil hazen moet van jongsafaan aan een goede start werken. (In tricolore). 

16:03 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Crosstraining

youngDijleloper

Een nog jonge DijleLoper maakt zich klaar voor een pittige cross-training

 

YoungDijleLoper2
Het 'Sven Nijs'-gebaar wordt even ingeoefend

 

YoungDijleLoper3

Hydratatie : de vochtbalans wordt weer op peil gebracht

15:09 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: jonge dijleloper |  Facebook |

22-12-06

Marathon

Net zoals vele lopers voel ik me enorm aangetrokken tot de marathon. Waar deze bijna onweerstaanbare drang om eens aan de start te verschijnen vandaan komt is moeilijk te verklaren. Misschien is het een soort ultieme bevestiging van het feit dat men een overtuigde loper is, want dat moet men toch wel zijn om 42km aan één stuk te lopen. Of misschien is het wel gewoon omdat men de afstand een naam heeft gegeven.

Nu het een beetje de tijd van het jaar is om de loopvoornemens voor 2007 onder de kerstboom te leggen heb ik weer een tijdje kwijlent voor het rek met marathons gestaan. Maar, uiteindelijk is het er toch weer niet van gekomen om er eentje in het mandje te deponeren. Meer nog, ik ben weer de winkel uitgestapt met lege handen.

Het zal er niet gemakkelijker op worden in 2007, zonder groot loopdoel voor ogen. Het is toch vreemd, dat ik dagelijks de loopschoenen aanbind en vol overgave de kilometers opstapel, maar dat, wanneer het erop aankomt een concreet evenement te prikken, waar ik eventueel de vruchten van mijn trainingsarbeid zou kunnen plukken, ik niets vind naar mijn gading.

Voor een marathon is het nog iets te vroeg. Ik mis voorlopig nog een beetje de regelmaat in de prestatie en training die voor het lopen van een goede marathon noodzakelijk is. Bovendien heb ik nog steeds het gevoel dat ik er meer bij te verliezen dan te winnen heb. Ik vind geen gaten in de theorie die stelt dat het geen kwaad kan om enige jaren te wachten met het lopen van een marathon. 

Ik sla niet graag goede raad in de wind en er zijn goede lopers en coaches die beweren, dat het goed is om eerst je potentieel te ontwikkelen in kortere wedstrijden en stellen, dat ook lopers, voor wie het lopen van een goede tijd geen belang heeft, hier gebaat bij zijn, omdat men zo het lichaam meer tijd gunt om te wennen aan de stress van het lopen van een marathon. Het lopen van een marathon zal wel mogelijk zijn, maar met welke argumenten kan ik mezelf overtuigen dat het beter is om te kiezen voor een minimale voorbereiding terwijl er niets de optie, om zich geduldig en maximaal voor te bereiden en op te bouwen naar de marathon, in de weg staat. Is het niet vinden van een loopdoel voor 2007 een valabel argument ?

12:24 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

16-12-06

Eentje om snel te vergeten...

Ik geraakte vandaag niet uit mijn comfortzone en maakte een schuiver op het laatste stukje modder. 20.25, een dikke minuut onder de verwachtingen. Ik kwam volledig uitgerust aan, en kan dus niet eens zeggen dat ik mijn best gedaan heb. Heel vreemd. Alsof de wedstrijd voorbij was voor ze begon. Het was trouwens volledig windstil op de Lierse dijken.  

23:25 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

14-12-06

geen inspiratie...

wel linkjes (Engelstalig) :

http://www.flocasts.com/flotrack/

http://www.runningthehighlands.com/

http://www.serpentine.org.uk/advice/coach/

http://www.runningtimes.com/

19:03 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-06

haaswerk

Er zijn drie kandidaten om gehaast te worden tijdens de weblogloop. Om geen keuze te moeten maken tussen de kandidaten zal ik het toeval laten beslissen en één en ander laten afhangen van het resultaat in Lier op 13 januari. (Tenzij één van de kandidaten mijn zolder komt isoleren).

Eindigt mijn tijd op de 5k (de tijd op de site) op een 1,4 of een 7, dan haas ik roadrunner. Eindigt hij op 2,5 of 8 dan wordt het Geert en als de secondewijzer op 3,6 of 9 stopt wordt het Ruthje. In geval van een 0 telt het cijfer daarvoor. 

20:22 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

10-12-06

Voila

Ik heb een mailtje naar Mario gestuurd om me in te schrijven voor de volgende weblogloop. Vermits ik de dag ervoor in Lier loop, zal ik er wel niet tot het uiterste gaan. Misschien kan ik wel iemand een paar kilometer hazen ofzo. Laat maar weten als hier interesse voor is.

19:46 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

08-12-06

Oei oei

Ik heb me gisteren een beetje verkeerd uitgedrukt. Ik ben heel tevreden met de conditie en beleef veel plezier aan het lopen hoor. Het enige waar ik geen zicht op heb is het tempo voor Lier. Ik was gewoon een beetje jullie loopervaring aan het polsen naar een goede training voor zaterdag, maar ik denk dat ik al iets weet. Bedankt voor de toffe reacties.

18:06 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-12-06

vertrouwenscrisis

Normaalgezien loop ik twee vrijdagen voor Lier 5x1200m in wedstrijdtempo. Omdat het vanavond zou stormen en omdat ik morgen geen tijd heb besloot ik dan maar die sessie deze keer in het bos te lopen. Halverwege, na bijna 3 maal 1200m ben ik gestopt. Ik weet niet goed waarom. Werd het me te drassig, te nat, te winderig, had ik te weinig gegeten?

Ik doe dat wel meer, plots een sessie afbreken. Zaterdag deed ik al eens hetzelfde op de piste, nadat ik het hoge tempo op de stukjes windop niet kon onderhouden. Ik liep telkens iets sneller dan in Lier, maar begin nu te twijfelen of ik dat tempo wel aankan. Het is nu te laat om nog een tempotraining in te lassen aangezien het toch zo een 10 dagen duurt vooraleer zo een training resultaat oplevert. 

Om het gedeukte zelfvertrouwen wat uit te blutsen ga ik proberen zaterdag iets te lopen om het vertrouwen wat te herstellen. Alleen weet ik nog niet goed wat dit moet zijn. 

21:11 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

03-12-06

de classico

Vandaag nog eens de classico, oftewel  de 7-bruggenloop langs de Dijle  gelopen. Dat was lang geleden. Sluisjes aan de Nekker, muizenbrug, heverbrug, brug van haacht, heverbrug, muizenbrug, sluisjes. Eigenlijk zijn het nog meer bruggen, want ik ga ook tweemaal de spoorwegbrug over, passeer éénmaal twee brugjes tussen Muizen en Hever en in Haacht zijn het eigenlijk ook twee bruggen. We overbrugden dus 31,56 km in 2u45 minuten. De wind zorgde voor Lierse taferelen en de pols bleef gemiddeld op 137. Het laatste uur legden we geholpen door de wind tegen 13k/u af.

Te weinig detail zegt U. Wel, de gemiddelde snelheid bedroeg 11,5 km/u, we verbranden 2012 kcal (dat is gelijk aan 287,429gr vet), we zetten ongeveer 77 passen per minuut met een gemiddelde lengte van 124cm. We aten 1 banaan, dronken 4 porties water, het regende enkel op de terugweg, ik had een grijze loopbroek aan, we kwamen 1 paard, 8 honden en een vijftal andere lopers tegen. 

18:18 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

02-12-06

Bijna 6 maand

Binnen welgeteld één week zijn we zes maand aan het lopen en het zal dan nog zes maand duren voor de marathon van Stockholm op gang geschoten word. Ik ben er nog steeds niet uit of ik er aan de start zal verschijnen. Als ik vanavond een oude man zie, met een lange witte baard, zal ik hem eens om raad vragen.

21:25 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-12-06

Een eerste zege...

Maar het liep niet van een leien dakje. Eerst waren de mama's aan de beurt, die het in één rondje tegen elkaar moesten opnemen.  De mama van Sarah, ging na een close finish met de zege aan de haal.  Dan was het de beurt aan de papa's. Twee rondjes, ofwel 800m. De juf drukte ons nog even op het hart dat we echt wel moesten lopen om te winnen, dat was van pedagogisch belang.

Ik had eerst gedacht rustig mee te lopen en het met een sprintje in de laatste meters te beslissen, maar met de aanwezigheid van een oud 800m loper, dacht ik toch dat conditie een betere troef was dan snelheid.  Na een eerste rondje in 1:08 heb ik een gaatje van 70-80 meter. In de tweede ronde val ik compleet stil. Ik hark me naar de finish, in de moeilijkste 400m ooit, en kan met veel moeite 30-40m van mijn voorsprong bewaren. 2:34. Doe mij dan toch maar een 5k of een halve marathon hoor. Eervol tweede is de papa van Milan, die als niet-loper een geoefent loper en een oud 800m loper achter zich liet.   

Nu ja, achteraf blijkt die 800m loper, een eenmalig 800m loper te zijn, tijdens schoolsport dan nog, en daarvoor heb ik me de longen uit het lijf gelopen! Gelukkig maakt het stralende gezichtje van mijn dochter al veel goed.

17:44 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Looptips

Vlak voor de loopwedstrijd die georganiseerd wordt door de klas van mijn dochter kreeg ik van haar nog enkele gouden looptips mee. Ik vemeld ze maar even zodat U er allen baat van mag hebben.

1. meesporten is belangrijker dan winnen.
2. heel veel 'fitnissen'. lopen is ook goed, maar als je 'fitnist' kan je nog veel sneller lopen, dan als je 'maar' loopt.
3. je moet heel veel drinken.
4. gezond eten, vooral pistole's. En geen snoep of andere dingen van bovenaan de driehoek (?), want dan kan je minder hard lopen.

Maar, denk nu vooral niet dat ik, met regel 1 in het achterhoofd, onder een overwinning uitkom. Ze gaat de beker (die ze maakten tijdens de knutselronde) voor de winnaar zelf houden en heeft de gouden medaille al aan iemand anders belooft.  Er is trouwens geen enkel kindje in haar klas dat niet 100% zeker is dat zijn mama of papa, gaat winnen.

08:38 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |