22-12-06

Marathon

Net zoals vele lopers voel ik me enorm aangetrokken tot de marathon. Waar deze bijna onweerstaanbare drang om eens aan de start te verschijnen vandaan komt is moeilijk te verklaren. Misschien is het een soort ultieme bevestiging van het feit dat men een overtuigde loper is, want dat moet men toch wel zijn om 42km aan één stuk te lopen. Of misschien is het wel gewoon omdat men de afstand een naam heeft gegeven.

Nu het een beetje de tijd van het jaar is om de loopvoornemens voor 2007 onder de kerstboom te leggen heb ik weer een tijdje kwijlent voor het rek met marathons gestaan. Maar, uiteindelijk is het er toch weer niet van gekomen om er eentje in het mandje te deponeren. Meer nog, ik ben weer de winkel uitgestapt met lege handen.

Het zal er niet gemakkelijker op worden in 2007, zonder groot loopdoel voor ogen. Het is toch vreemd, dat ik dagelijks de loopschoenen aanbind en vol overgave de kilometers opstapel, maar dat, wanneer het erop aankomt een concreet evenement te prikken, waar ik eventueel de vruchten van mijn trainingsarbeid zou kunnen plukken, ik niets vind naar mijn gading.

Voor een marathon is het nog iets te vroeg. Ik mis voorlopig nog een beetje de regelmaat in de prestatie en training die voor het lopen van een goede marathon noodzakelijk is. Bovendien heb ik nog steeds het gevoel dat ik er meer bij te verliezen dan te winnen heb. Ik vind geen gaten in de theorie die stelt dat het geen kwaad kan om enige jaren te wachten met het lopen van een marathon. 

Ik sla niet graag goede raad in de wind en er zijn goede lopers en coaches die beweren, dat het goed is om eerst je potentieel te ontwikkelen in kortere wedstrijden en stellen, dat ook lopers, voor wie het lopen van een goede tijd geen belang heeft, hier gebaat bij zijn, omdat men zo het lichaam meer tijd gunt om te wennen aan de stress van het lopen van een marathon. Het lopen van een marathon zal wel mogelijk zijn, maar met welke argumenten kan ik mezelf overtuigen dat het beter is om te kiezen voor een minimale voorbereiding terwijl er niets de optie, om zich geduldig en maximaal voor te bereiden en op te bouwen naar de marathon, in de weg staat. Is het niet vinden van een loopdoel voor 2007 een valabel argument ?

12:24 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

marathon of niet? Je moet volgend jaar geen marathon gaan lopen omdat je toch niets beters vindt, en ook niet omdat je misschien zou denken dat dit zogezegd van elke 'serieuze' loper zou verwacht worden. Als je er één inpland, moet je zélf eerst uimaken of je er klaar voor bent. Persoonlijk is het mijn overtuiging dat je er fysiek klaar voor bent, maar in een marathon speelt et psyche een even grote rol, en als je aan de vooravond van je voorbereiding nog niet overtuigd bent, dan ben je dat aan de start ook niet, en gegarandeerd wordt de onderneming dan een grote teleurstelling. Niemand kan je dus vertellen wanneer je er klaar voor bent; zoals ik je blog lees weet ik dat je zelf intelligent genoeg bent om het juiste moment te onderkennen. Wacht anderzijds niet tot het moment dat je van je zelf denkt dat je een 'goede' marathon kan lopen, want dat is het meest subjectieve doel dat je kan stellen. Wat goed is voor de één, is misschien belabberd voor de ander, en omgekeerd. Loop er eentje om jezelf te leren kennen op de 42, en kies daarna de wag van je carrière. Maar nogmaals, die eerste ... je gaat 't voelen wanneer je er klaar voor bent.
Als je de volgende 2 weken eens samen wil gaan lopen, stuur een mailke en we spreken wel iets af, dan kunnen we er live eens een boomke over opzetten.
Prettige feesten!

Gepost door: geert | 22-12-06

verstandig Geert heeft gelijk en .... de marathon lopen zit voor de helft in de benen en voor de helft in het hoofd. Misschien nuttig om enkele korte termijndoelen (dus voor 2007) te definiëren, zoals bv. ik doe er maar een gooi naar, de 5 K onder de 20, de 10 K onder de 44 en de halve onder de 1.40? Succes !!

Gepost door: bob | 22-12-06

Je bent er klaar voor ... Volgens mijn bescheiden mening ben je er klaar voor en dat zeg ik voor één keer niet om je te jennen of op te jagen zoals de "running gag" op je blog van voor je "break".
Het klopt natuurlijk wel dat je lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan het lopen van een marathon, maar als ik je prestaties, tijden en km-omvang van de voorbije maanden juist kan inschatten, dan zit een goede marathon voor volgend jaar wel degelijk in je benen.
Vermoedelijk wringt het schoentje in het feit dat je de lat voor jezelf veel te hoog legt en de perfecte marathon wil lopen.
Vergeet echter niet dat in een debuut-marathon meestal leergeld betaald wordt en dat zelfs een ervaren marathonloper soms een blunder maakt.
Je bent nog jong genoeg om een rijk gevulde marathoncarrière na te streven, dus ga ervoor.
Tenzij je maar ééntje in je leven wil lopen en dat dit meteen de perfecte marathon moet worden : in dit geval zou ik ook geleidelijk aan opbouwen en het kortere werk uitkiezen voor 2007.
De keuze is uiteraard aan u …

Gepost door: frank spencer | 23-12-06

Goesting Om het met een mooi Vlaams woord te zeggen: ik vind dat iedereen zijn "goesting" moet doen. Als lopen een hobby is en je het voor je plezier doet, dan moet je vooral zorgen dat het een plezier blijft en als je (nog) geen goesting hebt in een marathon, dan maakt dat van jou niet minder een loper. Voila.

Gepost door: Julie | 23-12-06

planning Je moet inderdaad voor jezelf beslissen of je een marathon wil lopen. Iets op voorhand plannen is inderdaad motiverend om te blijven lopen, maar dat kan net zo goed een 10 mijl of halve marathon zijn. Het lopen moet nog altijd genieten zijn, geen 'moeten'.

Gepost door: Dirk | 23-12-06

marathon wij hebben er het er al over gehad bij de vorige weblogloop in Lier, en ik vind toch ook dat ge er klaar voor bent. Maar om nu te zeggen dat ge daar direct uw beste marathon gaat lopen , zal zeker niet zijn. Maar wat is een goede marathon lopen ?Ik vind als iemand 4 u over een marathon loopt of nog langer , dat zijn prestatie even groot is dan iemand die er maar 3 u over doet. Je éérste marathon moet ge lopen om te ondervinden wat het is om zo'n afstand te lopen , le mag je niet focussen op ne tijd. Het wil niet zeggen dat als ge de 10 km oop 40 min. loopt dat ge dan een marathon kan lopen op 3.30 u. Ik zelf ben al geklopt geweest door een dame van +50 die op de 10 km 46 - 47 min loopt en ik toen zo rond de 41 min , maar op km 41 , kwam deze dame in een zeer traag tempo mij voorbij en ik, kon ze niet meer bijhouden ; ik eindigde toen in 3.30 u en zij in 3.28.30 u , dus 1.5 min verloren op 1 km .
Ge moet gewoon de éérste eens proberen , en dan kan je de tweede aan je tijd werken . UITSTEL IS AFSTEL en je kan nooit slecht lopen op een marathon , dit is altijd een buitengewone prestatie.

Gepost door: mario | 24-12-06

De commentaren zijn gesloten.