27-11-06

urban sprinting

http://www.youtube.com/watch?v=96OljGZapv4

 

21:15 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-11-06

5k Lier

Het was  weer erg winderig op de Lierse dijken. Ik vond dit een goede zaak. omdat de omstandigheden (weer,parcours) identiek waren aan die van de eerste 5k  (weblogloop) en het zo eenvoudiger was om de prestatie te evalueren. De bloggers deden het weer voortreffelijk. Ruth kaapte een mooie tweede plaats weg. Mario vergezelde dochter Sanne, die bijna een volle minuut sneller ging dan de vorige editie. Homer zette een debuut neer dat mocht gezien worden en Edith volgde in zijn spoor. Blogger running Joe kwam dichtbij de vooropgestelde 22 minuten en ook Patrick en Ann liepen een knappe wedstrijd. Jullie en Geert besloten na een zware week even te passen.

Zelf was ik redelijk tevreden met de 20:14 en de keuzes die ik tijdens de wedstrijd maakte. De basisconditie is goed maar we hebben nog heel wat werk om dit  te vertalen naar een goede wedstrijdconditie. Voorlopig blijf ik erin geloven en hoop ik op een scherpe tijd in januari en vooral februari.

19:05 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

24-11-06

Olympische Spelen

Is Bart Somers is dan toch in zijn opzet geslaagt? De Olympische spelen worden, zo verneem ik van mijn dochter, maandag gehouden in Mechelen. Leuk zo een sportproject met de klas. Als niet gekwalificeerde ga ik morgen in Lier aan de slag op de 5k. 

Verschijnen daar ook aan de start : Ruthje, Jullie, Ann en Patrick (zorgen hopelijk voor ontbijt), Mario ging misschien meedoen. Geert gaat er niet bij zijn. Mischien zijn er nog enkele bloggers waarvan ik niet weet dat ze meedoen. Hopelijk blijft het een beetje droog.

 

19:34 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

22-11-06

onvoorziene wedstrijd

lwedstr

21:00 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

21-11-06

Meneer Polar

Vandaag was mijn horloge blijkbaar onder de indruk van de zwier waarmee het recuploopje werd uitgevoerd en berekende zowaar een running index van 72. Die running index meet hoe snel/gemakkelijk je kan lopen met een bepaald tempo. Ik geef toe dat door de bossen lopen tegen iets meer dan 9km/u, met een pols die nauwelijks over de 100 gaat, voor  een loper van mijn bescheiden niveau, een indicatie is dat de grote vorm er zit aan te komen. Maar, Ik hoop maar dat meneer Polar toch niet te erg teleurgesteld gaat zijn zaterdag als blijkt dat ik 5 a 6 minuutjes trager loop dan zijn inschatting, want 16:30 ... dat zit er echt niet in hoor!

Halloo, meneer Polar, een béétje serieus blijven hé!

s'Avonds krabbelde hij al wat terug en berekende een al iets soberdere  index van 62. Ik liep 10km in 55min (hr138) met daarin vervat een tempoloopje van 5km aan 4:31(hr153). Dat scheelt hem 3 minuutjes op de voorspelde 5k tijd (19:30). Voor mijn part mag meneer Polar het bij het rechte eind hebben, maar erg realistisch is het niet. Vermoedelijk wordt ergens met een percentage van de maximale hartslag gerekent, en heeft hij mij 220 - leeftijd toegekent. Als je weet dat dit een gemiddelde is met een afwijking van gemiddeld 20 slagen, dan kom je natuurlijk aan een leuke foutenmarge. Maar beloofd is beloofd, als de voorspelling juist is geeft DijleLoper zaterdag een tournee general! En het zal niet de gratis isostar zijn die daar aan de aankomst staat. Neenee, Dan mag de looprekening nog een paar weekjes in het rood staan!

Zelf ben ik al content als ik de vorige tijd verbeter (21:56), en zet mijn chocolade euro's in op 21 minuten.

20:49 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-11-06

Oeioei

We zijn nog maar een week bezig en de looprekening staat al zwaar in het rood. Vorige week had ik nog een adidas polar T-shirt besteld en een lipje voor de foodpod en vrijdag belden de heren van de loopwinkel dat de bestelling binnen was. De slechte cijfers zijn dus eigenlijk nog een erfenis van het vorige bewind.

 

stand vorige week  
   0 EUR
uitgaven   
  adidas polar Tshirt- 59,00
  herstelling- 12,00
inkomsten
  82,5 km x 0,50  41,25
nieuwe stand
   - 29,75

Het polar lipje staat als herstelling op de factuur. De online richtprijs van zo een lipje is 7 euro, en ze verkopen alle polar artikelen aan die richtprijs. Dat scheelt hem niet enkel 10 loopkilometers, het is ook niet de properste manier om met een toch wel trouwe klant om te gaan. Ik zal eraan denken, de volgende keer dat ik nog iets nodig heb.

De alarmbelprocedure hing de jonge onderneming NV Dijleloper als een zwaard van Damocles boven de achillespezen. Gelukkig werd ze voor de aankoop van een infrarood poortje (om de polar gegevens over te zetten), gesponsord door een lokaal IT bedrijfje of  het zakencijfer had er nog slechter uitgezien.

Ik heb nog even met de regering gebeld, toch de specialisten van een 'begroting in evenwicht'. Er werd even gekeken of ik geen eenmalige inkomsten had om de cijfers kunstmatig op te vijzelen. Ik had inderdaad nog wel wat zwemkilometers en daarstraks in het park had ik ook even de tacograaf uitgelegd, toen ik Ruthje tegenkwam. 

Alhoewel de code Lippens, voor deugdelijk bestuur, niet met zoveel woorden in de statuten staat opgenomen wou ik toch, de onderneming lijden als een goede huisvader en enkel gemeten cijfers raporteren.

Er werd nog even aan een constructie gedacht waarbij ik de polar T-shirt zou verkopen en daarna terug leasen, maar ook dat zag ik niet zo zitten. Mijn factuur aan de loopwinkel 3 maand te laat betalen, zoals gangbaar met overheidscontracten, zou in Duffel niet erg geapprecieerd worden.

Voor ik over ga tot de orde van de dag,  het lopen, wil ik nog mededelen aan de aandeelhouders van vooral niet te panikeren. Het orderboek voor volgende week is goed gevuld, en ook de komende weken zullen er nog heel wat loopkilometers geleverd kunnen worden. Waarschijnlijk kan ik eind volgende week het nakende faillisement reeds afwenden en rooskleurige cijfers raporteren.

Het lopen zelve dan. Nu de focus veranderd van base-building naar 5k voorbereiding verdwijnen de langere duurlopen van het schema. Van de gebruikelijke drie blijft er nog maar een over en die is ook een stukje korter en sneller. Na een 15-tal minuten warming-up werd er 16km gelopen. Het tempo moest 1;30 tot 2:30 per mijl trager dan het 5k tempo, dus tussen de 4min56 en 5:36. Het werd uiteindelijk 16km aan 5:16 aan een gemiddelde pols van 136, die we nog lieten volgen door een cooldown van 10 minuten.

Op de site van ultranet.org staat, Enne... vergeet niet onderweg te stoppen om aan de rozen te ruiken en van het uitzicht te genieten” . Dit mooie principe werd gehonoreerd, toen ik na een paar kilometer Ruthje tegenkwam. Nee, ik heb  niet aan Ruthje geroken, maar even de afstandsmeting en training onderbroken voor een gezellige babbel van iets meer dan een kilometer. (En Ruthje, ge moogt gerust zijn, ik zal niet aan Mario verklappen dat ge wat sneller aan het lopen waart dan zijn schema voorschreef, :-)).

Zo, hopelijk zijn de slechte calorieen (En nee, daarmee bedoel ik niet die drie Westmalle's, maar de chips, worstjes en knabbels), die gisteren op tafel kwamen tijdens de maandelijkse spelletjesavond, uit het lijf gelopen. Op naar volgende week en de natuurloop in Lier.

17:25 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

17-11-06

Ik ben mijn centen kwijt...

1. Het plan

Over 8 dagen staat er weer een 5k op het programma. De vorige keer had ik 8 dagen voor de vorige 5k een vo2max sessie afgewerkt, en dat was me toen heel goed bekomen. Vandaar dat er vandaag weer 5 x 1200m aan 3 tot 5k tempo, met 600m rust op het programma stond. Eerst dacht ik deze af te werken op de piste aan de Krankhoeve, maar alhoewel ikzelf nooit voor meneer Verekt gewerkt heb, dacht ik plots toch een beter idee te hebben, dan me naar dit verdoemde oord te begeven. De woorden lumineus en geniaal werden met veel adjectieven ten berde gebracht toen ik thuis uitlegde wat ik van plan was.

In plaats van op die verekte piste mijn rondjes te malen zou ik mijn sessie afwerken op dijlepad, een locatie die veel vergelijkenissen vertoont met het netepad, waar de 5k natuurloop plaatsvind. Maar hoe meet je dan de afstanden? hoe regel je dan je tempo? vraagt U zich terecht af. Wel, dat was nu het stukje van mijn plan waarvoor ik in gedachten al de nobelprijs voor hardloopinventiviteit in ontvangst nam.

Vorige week was het hier sint-Maarten (sintemette in het dialect). Dat is een locale traditie, waar kinderen zingent van deur tot deur gaan, en in ruil voor de zangkunsten dan snoep krijgen. Voor de zangertjes die mijn voordeur passeerden kocht ik een grote zak met chocolade euro's, en daar waren er nog een deel van over. Ze waren verpakt in zilver en goud aluminiumfolie. Omdat ik 5 minuten moest lopen per 1200 meter, zou ik ze om de 240 meter in de graskant leggen. Ze zouden van ver oplichten in het donker, bij het geringste straaltje van mijn polslamp, en ik zou er elke minuut mooi een kunnen passeren. Veel gemakkelijker dan te rekenen met 1'40 per rondje. Markeringen per 240m staan er ook niet op een piste.

Als de intervallen voorbij waren, zou ik nog éénmaal teruglopen en in het weerkeren om de 240 meter kunnen genieten van een lekker stukje chocola.

Ik zou de training opdragen aan Julie en kon me al levendig voorstellen dat ze aan Mario ook meer 'chocolade intervals' in haar schema zou vragen.

2.De Uitvoering

Ik had misschien wat meer levenslessen moeten trekken uit het sprookje van klein duimpje, dat me als kind verteld werd en dat ik ook al voorlas aan mijn dochter. Nadat alle chocolade euro's netjes geplaats werden op afstanden van 240 meter, liep ik nog een eindje door richting Muizenbrug. Ik wou nog wat sprintjes trekken en goed onder stoom komen, zodat ik meteen het juiste tempo zou vinden. 

Toen ik terugdraaide richting intervalparcours, vond ik het al verdacht, dat ik ter hoogte van waar ik de laatste cent gedeponeerd had, twee rode fietsachterlichtjes stil zag staan. Geen erg, dacht ik, waarschijnlijk was de nieuwschierigheid gewekt, door het glimmende stukje langs de kant van de weg, maar als ze zouden zien wat het werkelijk was, zouden ze wel gewoon doorrijden. En ja, ze reden door, zo ongeveer 240 meter. Ik was nog te veraf, maar ter plaatse aangekomen waren de centen verdwenen. Wie raapt er nu iets op langs de kant van de weg?

Wat nu gedaan? Ik had voordien al gemerkt, dat op het lichtje van de horloge duwen en naar de afstandsmeter kijken niet te doen was en ik wou me volledig concentreren op het lopen zelf. Wel, gelukkig ben ik een Lydiard dicipel. Ik heb niet voor niets al zijn boeken talloze malen gelezen. Kan de meeste zelfs van buiten opzeggen en rammel klakkeloos en nauwkeurig de kleinste verschillen af tussen de versies van 61, 78 en 90. Ik vroeg hem hoe ver? en de wijze coach sprak : 'tot de volgende boom'. Jamaar, hoeveel dan? 'Tot je voelt dat je genoeg hebt gehad'. En hoe hard ? 'Train don't strain'.

Ik heb  ze dus gewoon op gevoel gelopen en als ik dacht dat ik ongeveer 1200 meter had, de klok ingedrukt. Ik moet zeggen dat ik aardig in de buurt ben gekomen. Ik heb ze wel wat sneller gedaan(gemiddeld 3'59"), maar zeker niet anaeroob. De innerlijke geek heeft het even op een rijtje gezet:

 

nummerafstandsnelheidahrrustrustsnelheidrust ahrwind cadans
11210m15,8158440m9,1143voor90
21210m14,8163400m7,8140tegen89
31250m14,8161440m8,2145voor87
41170m14,5164550m7,8139tegen87
51270m14,7162510m7,4140voor87

23:56 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

16-11-06

Spaarpotje

Ik ga ook meedoen met de spaarpotactie. Voor NY kan je mij niet warm krijgen, maar ik vind het wel een leuke manier om loopkledij, inschrijvingen, schoenen en loopuitstapjes te financieren.  Vanaf nu gaat er voor elke loopkilometer een halve euro op de looprekening. Het is natuurlijk een beetje een broekzak-vestzak operatie, maar op deze manier krijg je toch een zicht op hoe duur deze 'goedkope' hobby is. Tegelijkertijd stort ik een halve euro op onze snoeprekening, zodat alle gezinsleden mee profiteren van mijn loopkilometers.

 En nu maar hopen dat ze me  nog binnen willen laten als ik eens een training inkort.

20:13 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

15-11-06

Kasterlee

Als ik volgend jaar echt moet kiezen, dan kies ik Kasterlee. Het parcours is nog iets mooier en vooral veel gevarieerder dan Ploegsteert, maar vooral van de animo en het enthousiasme dat rond deze wedstrijd hangt kan men in Ploegsteert nog iets opsteken. Al is de huidige formule, waarbij geen keuze gemaakt moet worden, zeker voor herhaling vatbaar.

 

Ook diegenen die Kasterlee uitgekozen hebben als eerste marathon, hebben een goede keuze gemaakt. Het parcours is misschien wat minder snel dan een biljard vlakke stadsmarathon, maar ook veel minder monotoon. Door het afwisselende parcours worden pezen en gewrichten afwisselender belast en ook voor de spieren is het meer vergevent doordat er meer tempovariatie is. Versta me nu niet verkeerd hé, het is zeker geen gemakkelijke marathon, waarschijnlijk zelfs één van de zwaardere, maar wel, een goede keuze, zeker voor de blessuregevoelige types.

 

De wedstrijd dan. Ik ben redelijk traag gestart, met de bedoeling de benen nog een beetje fris te houden voor de specifieke 5k training later deze week. De eerste twee kilometer in 11:30. Vanaf dan het gemakkelijkste tempo gezocht en dat was zo ongeveer 12k/u. Aan de bevoorradingsstations ruim de tijd genomen om te eten en te drinken, want ik was, na de training van gisteren, waarschijnlijk niet met volle glycogeen voorraad vertrokken.

 

Na 15k, kom ik door in 1:18, goed voor een mooie 5:12 per km. Perfect, het enige wat ik nu nog moet doen is gewoon aan dit tempo doorlopen. We zullen dan ruim onder de 1:50 uitkomen en we gaan maandag zelfs niet meer merken dat we dit weekend gelopen hebben. 36 kilometer lang was het principe ‘train don’t strain’ gehonoreerd en liep ik volgens schema.

 

Maar ik wist eigenlijk al dat ik mezelf vooral niet moest feliciteren. Waarschijnlijk had ik gisteren mijn laatste stukje zelfbeheersing al opgebruikt door in Ploegsteert te weerstaan aan de geneugten van een braadworst *. Maar ik kende het parcours, een heel groot voordeel trouwens, en ik wist dat er nog een paar heuveltjes kwamen. Het eerste zijn we nog rustig opgelopen, maar op het volgende werd al volop gesprint, en van toen af was het naar de vaantjes hé. 30 a 40 meter voor elk bergje beginnen spurten en dan naar boven zonder snelheid te verliezen, en bergaf recupereren of af en toe eens sprinten om te zien of ge de benen snel genoeg rond krijgt. Vooral dat bergaf sprinten is heel slim, maar niet aan te raden als je de volgende dag nog meer dan 2 meter wil lopen.

 

Vanaf kilometer 19 lopen we rustig uit. In gedachten schrap ik die 12x100 op dinsdag al maar. Aan kilometer 20 begint het zo hard te regenen (arme marathonners), dat ik die laatste dan ook maar aan 5k tempo afleg, het doet er toch niet meer toe.  Na 1u42:08 passeer ik de finish. Als ik in februari een supertijd op de 5k wil lopen  zal ik toch eens moeten leren me aan de opdracht te houden, in plaats van rond te lopen als een kieken zonder kop.

Na wat loslopen vertrek ik toch maar naar huis en laat de gratis spagetti en Leffe aan me voorbij gaan.  Binnenkort moet U ook niet verschieten als u een DijleLoper met wild haar ziet voorbijlopen, want de organisatie trakteerde de deelnemende atleten ook nog op een potje ‘Wild Hair Wax’.

 

Eerst dacht ik nog even te blijven om voor Carmen en Michael te supporteren, maar thuis wacht een klein meisje dat met pappa naar ‘Azur en Azmar’ wil gaan kijken.

 

 

 

* Sommigen beweren dat ik soms naar een voetbalmatch ga, omdat ze daar braadworsten verkopen, terwijl het spelletje zelf mij niet zou interesseren. Dit is geheel onjuist, ik weet altijd welke ploegen er spelen en vaak zelf de uitslag van de match.

20:19 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

14-11-06

Ploegsteert

Als ik ‘s morgens wakker wordt hoor ik de wind en de regen die klettert tegen het raam. Het is guur en koud en miezerig en ik ruik ... pannenkoeken!!!

Gelukkig weet mijn vrouw dat er geen adequater middel bestaat om een kniezende DijleLoper uit bed te krijgen dan versgebakken pannenkoeken.

Met voldoende koolhydraten, om op zijn minst tot in Ploegsteert te geraken, sta ik even later voldaan voor Ruthjes deur en kunnen we de verre reis naar Ploegsteert aanvangen. Het eerste stukje met de wagen. Het tweede, joggend en wandelend tot aan de start. (Er was te weinig parkeergelegenheid in Ploegsteert city, voor de wagens van de 5000 deelnemers).

Aan de inschrijving komen we Achieltje tegen, die nog een plaatsje heeft voor onze T-shirts. We begeven ons naar de start en terwijl, heel in de verte, de last post word gespeeld, speuren we nog even de massa af in de hoop ergens de bandana van Koen te ontwaren, maar hij had zich goed verstopt.

 

Even later worden we op gang geschoten en na een beetje zoeken en vaak op de klok kijken vinden we het 5:25 tempo dat ons naar een tijd onder de 1:55 moet loodsen. Tot mijn grote opluchting kan ik dit tempo redelijk goed volgen, want de benen waren deze week op zijn minst twijfelachtig.

Ook Ruthje kan het tempo goed aan, maar heeft wat last van de maag. Het is niet leuk om hard te lopen als je tegelijkertijd ook nog eens maagpijn moet verdragen. Deze wedstrijd is maar een bonuswedstrijd waarin alles mag en niets moet, dus besluit ze de rest van de afstand af te leggen aan haar marathon tempo. Voor mij is dat ook prima. Doordat er niet voortdurend naar de klok moet gekeken worden en ook wel omdat het plotseling schitterend loopweer is geworden, is het heel relaxed lopen, genieten van het parcours en meegezogen worden met de lopersmassa.

 

Waarschijnlijk had Koen ergens in de verte het woord 'marathon' of 'marathontempo' opgevangen, en het duurt dan ook niet lang of hij heeft ons bijgebeent. Met zijn drieën leggen we de rest van het parcours in hetzelfde aangename tempo af. Het is best wel leuk om samen met deze twee weblogloopcorifeeën van het eerste uur door het Ploegsteertse landschap te schuiven en af en toe een woordje te wisselen. Koen heeft op het einde nog wat last van krampen in de kuit, maar bijt dapper door en ook Ruthje onderdrukt een lichte hongerflauwte. Mijn eigen benen lijken weer wat genezen en voelen beter aan dan gedurende de rest van de week.

Maar schone loopjes duren niet lang (of juist wel), en het duurt dan ook niet lang meer of we bereiken voldaan de finish. Als beloning, of troost omdat het voorbij is, krijgen we aan de aankomst nog een flesje bier en kunnen even later de verre terugreis aanvangen.

19:19 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-11-06

Ploegsteert en Kasterlee

Uiteindelijk kon ik niet kiezen tussen de twee. Vermits ik geen resultaat meer nastreef op de halve, dit zou ten koste gaan van het 5k schema, heb ik ze dan maar allebei gedaan, onder de vorm van lange duurloopjes. Eentje in 2u00:30 en het andere in 1u42:08. Een iets langer verslag volgt morgen. 

18:26 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

05-11-06

Ziezo...

We zijn volledig bekomen na het recuperatieweekje en het relaxatieweekendje. Ik kon het natuurlijk niet laten om even de beentjes los te schudden en heb zaterdagmorgen een tiental keer de cauberg opgelopen. Ons hotel lag boven op die berg. Vandaag ben ik nog eens naar het park getrokken voor dezelfde training als de week voor de kustmarathon. 6 toertjes aan hartslag 140. Daarmee kwam ik uit op een tijd van 1u43:26 voor 19,8 km. Op 24 september had ik hiervoor nog 2u02 nodig, maar toen was het nog heel warm.

Ik hecht voorlopig nog niet veel belang aan resultaten op de halve. In Ploegsteert en Kasterlee wil ik er vooral van genieten en er een goede training van maken. De eerste afspraak waar het resultaat telt is de 5k op 13 januari. Als daar de verwachtingen worden ingelost kunnen we voluit gaan voor een PR op de halve op 4 maart in Piacenza.

18:04 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

01-11-06

Leuk...

... zo een dagje verlof midden in de week. Ik gebruik het om wat achterstallige administratie in te halen en vlak na de middag heb ik nog een sessie op de piste gepland. Ik doe eigenlijk altijd duurlopen, maar vandaag gaan we eens net onder de verzuringsdrempel lopen. 5 x 2000m in 9'20 als het goed gaat. Het is de enige zware training deze week. Ik zit middenin een recuperatieweekje dat eindigt met een relaxatieweekendje in valkenburg (een laat verjaardagscadeautje).

Ik begin me een beetje zorgen te maken over de indeling van mijn seizoen. Ik wil in topconditie zijn in het voorjaar (mei, juni), omdat dan misschien mijn eerste marathon op het programma staat. Aan allerlei kleine dingetjes merk ik dat die vormpiek er nu reeds zit aan te komen. Als ik s'morgens nog maar gewoon naar de auto wandel, moet ik me bedwingen om er niet ter plekke een sprintje uit te persen. Trappen worden momenteel met 5,6 tegelijkertijd genomen en de zwaarste trainingen worden met de vingers in de neus gelopen.

Het vervelende is, dat die piek momenteel erg ongelegen komt en dat ik geen enkele belangrijke wedstrijd gepland heb. Ik weet dat dit niet kan blijven duren en dat er onvermijdelijk een periode zal volgen dat het weer allemaal wat moeizamer zal gaan. Ik vrees nu dat deze periode midden in mijn marathonvoorbereiding zal vallen en ik te vroeg in vorm ga zijn. Ik veronderstel dat er mensen zijn die ergere dingen hebben om zich zorgen over te maken en zal maar genieten van de huidige gang van zaken.

12:29 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |