17-11-06

Ik ben mijn centen kwijt...

1. Het plan

Over 8 dagen staat er weer een 5k op het programma. De vorige keer had ik 8 dagen voor de vorige 5k een vo2max sessie afgewerkt, en dat was me toen heel goed bekomen. Vandaar dat er vandaag weer 5 x 1200m aan 3 tot 5k tempo, met 600m rust op het programma stond. Eerst dacht ik deze af te werken op de piste aan de Krankhoeve, maar alhoewel ikzelf nooit voor meneer Verekt gewerkt heb, dacht ik plots toch een beter idee te hebben, dan me naar dit verdoemde oord te begeven. De woorden lumineus en geniaal werden met veel adjectieven ten berde gebracht toen ik thuis uitlegde wat ik van plan was.

In plaats van op die verekte piste mijn rondjes te malen zou ik mijn sessie afwerken op dijlepad, een locatie die veel vergelijkenissen vertoont met het netepad, waar de 5k natuurloop plaatsvind. Maar hoe meet je dan de afstanden? hoe regel je dan je tempo? vraagt U zich terecht af. Wel, dat was nu het stukje van mijn plan waarvoor ik in gedachten al de nobelprijs voor hardloopinventiviteit in ontvangst nam.

Vorige week was het hier sint-Maarten (sintemette in het dialect). Dat is een locale traditie, waar kinderen zingent van deur tot deur gaan, en in ruil voor de zangkunsten dan snoep krijgen. Voor de zangertjes die mijn voordeur passeerden kocht ik een grote zak met chocolade euro's, en daar waren er nog een deel van over. Ze waren verpakt in zilver en goud aluminiumfolie. Omdat ik 5 minuten moest lopen per 1200 meter, zou ik ze om de 240 meter in de graskant leggen. Ze zouden van ver oplichten in het donker, bij het geringste straaltje van mijn polslamp, en ik zou er elke minuut mooi een kunnen passeren. Veel gemakkelijker dan te rekenen met 1'40 per rondje. Markeringen per 240m staan er ook niet op een piste.

Als de intervallen voorbij waren, zou ik nog éénmaal teruglopen en in het weerkeren om de 240 meter kunnen genieten van een lekker stukje chocola.

Ik zou de training opdragen aan Julie en kon me al levendig voorstellen dat ze aan Mario ook meer 'chocolade intervals' in haar schema zou vragen.

2.De Uitvoering

Ik had misschien wat meer levenslessen moeten trekken uit het sprookje van klein duimpje, dat me als kind verteld werd en dat ik ook al voorlas aan mijn dochter. Nadat alle chocolade euro's netjes geplaats werden op afstanden van 240 meter, liep ik nog een eindje door richting Muizenbrug. Ik wou nog wat sprintjes trekken en goed onder stoom komen, zodat ik meteen het juiste tempo zou vinden. 

Toen ik terugdraaide richting intervalparcours, vond ik het al verdacht, dat ik ter hoogte van waar ik de laatste cent gedeponeerd had, twee rode fietsachterlichtjes stil zag staan. Geen erg, dacht ik, waarschijnlijk was de nieuwschierigheid gewekt, door het glimmende stukje langs de kant van de weg, maar als ze zouden zien wat het werkelijk was, zouden ze wel gewoon doorrijden. En ja, ze reden door, zo ongeveer 240 meter. Ik was nog te veraf, maar ter plaatse aangekomen waren de centen verdwenen. Wie raapt er nu iets op langs de kant van de weg?

Wat nu gedaan? Ik had voordien al gemerkt, dat op het lichtje van de horloge duwen en naar de afstandsmeter kijken niet te doen was en ik wou me volledig concentreren op het lopen zelf. Wel, gelukkig ben ik een Lydiard dicipel. Ik heb niet voor niets al zijn boeken talloze malen gelezen. Kan de meeste zelfs van buiten opzeggen en rammel klakkeloos en nauwkeurig de kleinste verschillen af tussen de versies van 61, 78 en 90. Ik vroeg hem hoe ver? en de wijze coach sprak : 'tot de volgende boom'. Jamaar, hoeveel dan? 'Tot je voelt dat je genoeg hebt gehad'. En hoe hard ? 'Train don't strain'.

Ik heb  ze dus gewoon op gevoel gelopen en als ik dacht dat ik ongeveer 1200 meter had, de klok ingedrukt. Ik moet zeggen dat ik aardig in de buurt ben gekomen. Ik heb ze wel wat sneller gedaan(gemiddeld 3'59"), maar zeker niet anaeroob. De innerlijke geek heeft het even op een rijtje gezet:

 

nummerafstandsnelheidahrrustrustsnelheidrust ahrwind cadans
11210m15,8158440m9,1143voor90
21210m14,8163400m7,8140tegen89
31250m14,8161440m8,2145voor87
41170m14,5164550m7,8139tegen87
51270m14,7162510m7,4140voor87

23:56 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Beetje schuldig ... nu ik lees dat je je chocoladetraining aan mij zou hebben opgedragen voel ik me een beetje schuldig... 'k was gisteren met de fiets langs de krankhoeve gepasseerd..... met brandende fietslichtjes.... lekkere centjes! ;-)

Gepost door: Julie | 18-11-06

@Julie Geen probleem ... die 6 euro hou ik wel van je tegoed.

Gepost door: Dijleloper | 18-11-06

concentratie ja lap, ik loop daar ook regelmatig, maar in de toekomst ga ik mijn tempo niet meer kunnen houden in de buurt van Muizenbrug hé ... mijn aandacht zal naar de graskant gaan ...

Gepost door: geert | 18-11-06

héhé maar je hebt er toch nog een goeie training van gemaakt Stef!

Gepost door: Ruthje | 18-11-06

De commentaren zijn gesloten.