02-10-06

swedish cuisine stinks

Ik heb niet veel tijd om uitvoerig te bloggen, maar u zal apprecieren dat ik niet in geuren, vooral niet in geuren, en kleuren uit de doeken doe wat er zaterdagavond nog gebeurde. Ik weet niet hoe bekent U bent met zweedse cuisine, maar U herinnert zich vast nog de 'zweedse kok' uit de muppetshow. Wel, die fijne zweedse cuisine, meerbepaald surströmming, lag aan de basis van het olfactorisch lijden zaterdagavond.  Surströmming is een kleine haringsoort, die vers gevangen, onmiddelijk ingeblikt wordt. De haring fermenteert (lees 'rot') dan zo een jaartje in dat blik, tot het blik volledig bol staat, en is dan klaar voor consumptie.

Mijn voormalige zweedse collega/looppartner is lyrisch over dit gerecht (lees 'rotte vis'), dat de delicatesse is in en om zijn geboorteplaats. Toen ik voor de st:Erikslopet in Stockholm was, werd  door de loopclub van Fredrik, geheel volgens traditie, de avond na de wedstrijd afgesproken om dit gerecht te consumeren. Aangezien ik verkouden was, en geen atleten wou aansteken paste ik voor dit event. Achteraf beschouwd denk ik niet dat mijn bacterien veel kans hadden gemaakt.

Wel, toen ik de volgende dag vertrok, kreeg ik nog snel een blik toegeschoven, 'voor na de volgende halve marathon'... Nu, ik ga er prat op dat ik alles lust, en eten en proeven is een van geneugtes die ik me met het meeste plezier laat welgevallen. Vorig jaar nog, heb ik met veel smaak en bourgondisch genoegen, gebakken sprinkhanen en andere insecten verorbert die bereid werden in het afrikadorp van planckendael. Maar ook ik heb mijn grenzen en na zaterdagavond, ga ik mijn credo, dat ik alles eet en lust, moeten aanpassen. Vanaf nu luidt het Ik eet en lust alles wat niet stinkt (behalve sommige kazen waarvoor ik gaarne een uitzondering maak).

Op het moment dat mijn vrouw het blik opende spoot het goedje er al uit. Ik dacht dat de gil die ze slaakte hierdoor veroorzaakt werd, maar toen ik me met de vork in de aanslag richting keuken begaf, waaide de echte oorzaak van de schreeuw me al toe en kon ik haar niet snel genoeg vergezellen in de tuin. Ik wil alles proberen, ik wil zelfs aannemen dat het lekker kan zijn, maar over deze geur (lees stank) kon ik me echt niet heenzetten.

Ik weet niet goed hoe de geur te omschrijven, maar om het in beelden die lopers begrijpen uit te drukken:
Als ge tweehonderste in lijn bent voor een plaatsje op de portapoties voor een wedstrijd, en je denkt dat dat onprettig ruikt... wel, vergeleken met een pas geopent blik Surströmming stelt dat dus niets voor. Dan geurt dat daar even lekker als vers gebakken brood of een lavendelveld midden in de zomer.

Verder wil ik mijn vrouw nog bedanken die, in een bui van opperste zelfoppering, waarschijnlijk de meest heldhaftigste daad die ze ooit gesteld heeft, naast met mij trouwen, weer het huis inliep, en het goedje doorspoelde in de wc. Nog voor ze me kokhalzend en met tranen in de ogen opnieuw vergezelde in de tuin, werden ramen en deuren opengegooit en geurkaarsen en wierook aangestoken. Haar voorarmen, waar het goedje op was terechtgekomen heeft ze geen tien, geen twintig, maar wel dertig maal geschrobt.
 
Nu, twee dagen na datum, gebruik ik nog steeds het toilet in de kelder. De geur die momenteel nog in de andere wc hangt overtreft, ondanks afzuiging en vele malen doorspoelen, nog steeds elke geur die ik er zelf ooit fabriceerde.

 

Ruthje, als ge zaterdagavond nog buiten bent geweest, en last gehad hebt van enige geurhinder, komende uit de richting van de Dijle, dan bied ik mijn oprechte excuses aan. En voor ge vergeving zoekt in uw hart, bedenkt dan, dat ik me midden in het epicentrum bevond, en dat dat op zich, al een erge straf is.

 

Wat heeft dit nog met lopen te maken? Wel, na het zweedse woordje fartlek, wat vaartspel betekent, ga ik nog een ander zweeds woordje toevoegen aan mijn lopersvocabulaire. Namelijk surströmming, wat staat voor, zo hard lopen als je kan. Want dat is wat ik de volgende keer ga doen als ik nog eens geconfronteerd wordt met een blik surströmming.

 


 

18:58 Gepost door DijleLoper in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

aaaah en ik maar op zoek gaan naar een lek in de riolering om de oorzaak van plotse geurhinder in onze omgeving te vinden. Oef :-) wel grappig verhaal hoor, ik vond het al niet appetijtelijk klinken toen je er in de auto over bezig was :-)

Gepost door: Ruthje | 02-10-06

De commentaren zijn gesloten.