31-08-05

7,3 km, h:135, 9,7km/u, 45 min

De X-cape was heel leuk. We werden uiteindelijk 39ste na ongeveer 15 u (op 2 dagen). Een uitgebreider verslag volgt misschien wanneer de fotos klaar zijn. Heb sinds zondag niet meer gelopen omdat ik met het gevoel van een opkomende verkoudheid zit, maar ze breekt niet echt door. (Een beetje een loopneus en veel niezen). Ik heb de indruk dat ik ze nu weer een beetje weggelopen heb. De extra vrije tijd is goed van pas gekomen om een paar maten op te zoeken, dat was al te lang geleden.
 
Ik heb nu ook een concreter trainingsdoel. Ik wil nog steeds aan zoveel mogelijk wedstrijdjes deel nemen, zoals ik al in het meelopersmanifest schreef. Om er een beetje voor te zorgen dat ik aan alle onderdelen die deel uitmaken van een complete hardlooptraining (uithouding/ weerstand / snelheid, etc..) aandacht besteed, heb ik het toch een beetje ingedeeld. Ik ga trainen voor iets waar ik niet goed in ben en waar ik niet van hou : een 10k. Eind maart begin april wordt hier in mechelen een 10k georganiseerd en ik denk dat ik deze ga kiezen.
 
Aangezien dit pas in de lente is kan ik nog doorgaan met basistraining tot ergens midden december. Bedoeling is een zo ruim mogelijke basis te leggen door zoveel mogelijk kilometers te doen, zonder hierbij in het rood te gaan, dus aan een comfortabel tempo. Een zo goed mogelijk aerobe conditie is het doel. Bedoeling is ook om een beetje af te wisselen van parcoursen en tempos. Het schema aan de linkerkant is een beetje een leiddraad hiervoor. Ik loop alle dagen zover als ik zin heb en zoveel dagen als ik zin heb aan deze tempos.
 
Aangezien er geen vast schema of voorafbepaalde afstanden/rust is voorzien is het van enorm belang goed te luisteren naar mijn lichaam en alle signalen juist te interpreteren. Ik ga mijn hartslagmeter blijven gebruiken als registrator, maar ik ga er tijdens het lopen niet meer naar kijken. Om het wat boeiender te maken, ga ik proberen op gevoel binnen de hartslagzones te lopen en achteraf kijken of ik goed zat. Als ik moe wordt/ben loop ik minder ver en trager en als dat niet helpt neem ik een dagje rust De maximumafstand hou ik wel nog steeds op 25k per keer, maar op het aantal km per week zet ik geen limiet. Zoveel mogelijk.
 
Daarna volgen een viertal weken heuveltraining, vier weken anaerobe training tempos/intervallen), zes weken snelheid, aanscherpen en afstellen voor de10k met wat testwedstrijdjes, en dan, na een korte taper de 10k, of enkele maal 10k als het niet meteen goed is.
 
Vervolgens een rustperiode en dan opnieuwe base-building. Als ik snel genoeg wordt op de kortere afstanden en voldoende kilometers aankan kan ik stilaan aan een echte marathonvoorbereiding beginnen denken, misschien al over enkele jaartjes, want dit is toch het ultieme doel, eens een marathon lopen.
 

22:35 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-08-05

11,3 km, h:131, 9,5km/u, 1u11

Rustige recuperatie met enkele spurtjes. De beginkilometers waren zo erg dat ik eraan begon te twijfelen of ik vrijdag wel kon deelnemen. Na de halve afstand was het al iets beter en na het eerste spurtje waren de benen opnieuw top. Ik begin ook het gevoel te krijgen dat ik meer gebaat ben bij hele lichte recuperatieloopjes dan bij rustdagen.

21:19 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

22-08-05

8,2 km, h:132, 9,6kmu, 52 min

Een iets mindere dag vandaag en ook niet erg slim gelopen. In plaats van gewoon mijn eigen tempo te lopen en rustig te wachten tot de pols in de doelzone komt, probeer ik de pols in de doelzone te lopen, en dat wou de pols niet. Het gevolg is dat ik veel te snel loop. 3 km in iets meer dan 15 minuten. Een kilometer verder kon ik dan rechtsomkeer maken om naar huis te joggen. Ik was niet moe, maar alle kracht was uit de benen.  

20:26 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-08-05

de reacties

Een gelletje:
 
Ja, hoe moet ik dat nu omschrijven, dat is een klein tubetje of een heel dun plat zakje met daarin een soort stroop/gelei. Het bevat suikers, mineralen en kan snel worden opgenomen. Je kan het vinden in loop speciaalzaken , decathlons, sommige biowinkels hebben het ook. Het is wel handig om mee te nemen, maar ik ben toch niet zo een fan. Het is nogal zoet/plakkerig en je zorgt best dat je nadien voldoende drinken hebt om het weg te spoelen. Ik weet niet of 'gel' het juiste woord is, maar zo noemen ze het op engelstalige fora.
 
kilometers:
 
Wat kilometers betreft, moet ik inderdaad wat gaan oppassen. De laatste 3 weken zit ik aan 60 a 70. Ik heb niet de indruk dat het teveel is, maar moet er echt op gaan letten dat het niet  meer gaat worden. Ik voel me na elke training beter dan ervoor en heb dan het gevoel aangenaam vermoeid te zijn. Nu ik het zelf eens nalees, weet ik dat het teveel is.
 
mijn lievelingsafstand:
 
... is16 tot 21 km, en op training 10-12 km. Ik probeer steeds aeroob te trainen, om een basisuithouding op te bouwen. Kortere afstanden loop ik niet zo graag, denk ik, omdat ik geen anaerobe conditie heb. (Aeroob wil zeggen zonder zuurstofschuld). Anaerobe conditie vergt specifieke training, zoals snelheid en interval, zo kweek je tempohardheid. Bij mij voelt al dat snel lopen heel oncomfortabel aan, ik denk dat ik daarom geen zin heb in 10k wedstrijden. Meer dan 20k lukt voorlopig niet, en als er ooit een marathon komt, dan zal dit nog enige jaren duren denk ik. In november wil ik me, als alles goed blijft gaan, wel eens wagen aan een 33k.
 

11:42 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

20-08-05

25 km, h:137, 8,6 km/u, 2u53

Voor de allereerste keer heeft het eens geregent terwijl ik liep. Bijna 600km gelopen de laatste 3 maand, volgens velen de slechtste zomer op weergebied van de afgelopen jaar, en nooit een spatje regen. Soms wel vertrokken met de auto terwijl het regende, maar dan stopte het net toen ik uitstapte om eraan te beginnen, of begon het te regenen 1 minuut nadat ik gedaan had met lopen.
 
Wel had ik eergisteren natte schoenen. Ik had nochthans niet in een plas gelopen. En zelfs de ergste graad van zweetvoeten kon die schoen toch niet zo nat maken vanbinnen (begon mij hierover al zorgen te maken). Vandaag de oorzaak gevonden. Langs het paadje waar ik loop staat lang gras. Als dit nat is en je loopt daartegen, maakt het de schoen langsboven nat, en binnen de kortste keren zit je met water vanvoor in de schoen. Het zal niet meer gebeuren.
 
Gelukkig heb ik sinds gisteren ook 2 paar loopschoenen. Volgens de heren van runnersservice gaat een paar loopschoenen zo een 1000km mee. Omdat ik steeds op grind loop zal dat bij mij 1200km zijn.
 
Het lopen zelf dan. Na de wat mindere ervaring op het einde van de vorige 25k heb ik het wat conservatiever aangepakt. Na 11km een gelletje gegeten en een flesje isostar opgedronken. Er ook steeds op gelet dat de pols ruim onder de 140 bleef. Na iets meer dan 20k was het toch weer van dat. Pols niet meer onder de 140 te krijgen en tempo omlaag. Misschien ligt mijne muur wel net voorbij de 20, of misschien moet ik rond de 15k ook nog eens aan eten/hydrateren denken. Het was wel niet zo erg als vorige week. Binnen twee weken nog beter ?
 
Vanaf nu ga ik het wat rustiger aan doen en rustig uitbollen tot aan de x-cape. Ben een beetje geschrokken van het aantal km dat ik de laatste weken doe. Veel succes gewenst aan al diegenen die een lange duurloop op het programma hebben staan dit weekend. En nu hop, naar pukkelpop. 

13:53 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

19-08-05

6,7 km, h:143, 10,3 km/u, 40 min

Changement de decor. Ik ben met mijn nieuwe sauconys naar het vrijbroekpark getrokken. Daar tweemaal het oude tourtje (de laatste keer was 14 jaar geleden) van 3km gedaan. Bedoeling was te lopen met een hartslag tussen 150 en 160. Dit lukte 12 minuten. Het tempo was ongeveer 13km/u. Daarna kon ik de pols wel in de zone houden, maar aan een veel lager tempo, wat weinig zin had. Heb dan maar een rondje rustig uitgelopen. Volgende week een iets trager tempo zoeken en wat langer volhouden.
 
 

21:58 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22 km, h:137, 9,1 km/u, 2u26

Hartslagmeter gevonden, onmiddellijk na vorige post. Ik had er al 3 uur naar gezocht. Toch besloten, ondanks het late uur, de geplande training af te werken. Moest mijn lichtjes toch eens uit proberen. Dit ga ik niet meer doen in de toekomst, zo laat lopen. Ik was pas na middernacht terug en dat is mij toch te extreem. De lichtjes werken voortrefelijk. Op het pad langs de Dijle is totaal geen verlichting, maar met het hoofdlampje zie ik bijna evengoed als overdag. Nu ga ik slapen, daar dient de nacht voor.

01:03 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

18-08-05

Gezocht...

Polar harstslagmeter. Laatst gezien, rond mijn pols...

21:43 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-05

looplichtjes.

Vandaag liep alles mis met de planning. Mijn dubbele ambitie vandaag was een nieuwe douche installeren en lopen met pols 130-140. We moesten even naar de makro, maar wegens een overval op een geldtransport en de vele files in die richting heb ik me laten ompraten en is het uiteindelijk ikea/decathlon/applestore geworden. Nadien nog op ziekenbezoek. En dan was het eerst de beurt aan mijn vrouw om te gaan lopen, en daarna was het alweer zo laat dat het plots voor mij niet meer hoefde en ik loop nooit tegen mijn goesting.

In de decathlon heb ik wel looplichtjes gevonden. Voor rond het hoofd en rond de pols. Regelbare afstand tot 17m (hoofd) en tot 12m (pols). Ik heb die nodig omdat de eerste proef van de x-cape throphy, een nachtelijke orientatieloop is. (bijna iedereen loopt daar dan zo rond). Als ze voldoende licht geven, kan ik ze misschien ook eens in de winter gebruiken. Ik heb er ook nog een heuptasje en zalf tegen het schaven gevonden. Dat schaven is een probleem aan het worden. Als ik een keertje een plakker op mijn tepels vergeet ziet mijn T-shirt na het lopen helemaal rood. Een paar dagen geleden was dan ineens het stuk boven mijn heup opengeschuurt. Rugbyspelers bloeden minder. Ook nog wat sportdrank en een paar balletschoentjes maat 26 gekocht (nee, niet voor mij).

Morgen dus weer twee doelen.23:51 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

15-08-05

11 km, h:145, 10,5km/u, 1u03

Iets sneller tempo, maar toch nog zeer comfortabel. Had er op voorhand niet echt een goed oog in, maar het viel allemaal heel goed mee. Was na het lopen beter uitgerust dan ervoor. Goed begin van de week.  

21:48 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-08-05

12,4km, h:126, 8 km/u, 1u33

Rustige recuperatietraining. Ik was nogal laat vertrokken vanavond en halverwege werd het plots donker. Er is geen verlichting op mijn parcours. Ik begin me onderhand af te vragen hoe ik dat in de winter ga moeten oplossen. Ik loop liever niet op straat vanwege de ondergrond, maar langs paden en in bossen is er geen verlichting. Moet ik zo een hoofdband met een lichtje aanschaffen ? Of een loopband ? Hoe lossen jullie dit op ?
 

23:28 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-08-05

25km, h :143, 9,1 km/u, 2u45

Het was een heel mooi loopweertje. Heel zonnig maar zeker niet warm. Ideaal om te lopen, het verbaast me trouwens elke keer hoe mooi het hier is, langs het Dijlepad, zeker als er een beetje zon op staat. Gewoonlijk ga ik, als ik smorgens loop, de deur uit op een koffie, een energy preload drankje en een paar bananen (2 a 3). De bananen zijn over datum, maar iets anders voor ontbijt gaan halen zie ik ook niet zitten, dus vertrek ik op enkel koffie en een preload drankje, dat was misschien een beetje overmoedig, zou later blijken. Het lopen is gaat niet super maar ook niet slecht. Ik moet af en toe eens wat minderen om de pols onder de 140 te houden. Ik zou liever wat sneller gaan, maar het is nog ver en het stoort me een beetje dat ik moet zoeken naar het juiste tempo. Ik concentreer me liever op andere zaken tijdens het lopen. Na iets meer dan een halfuurtje lopen, op een wat dood moment, sluit een andere loper aan. We slaan aan het babbelen en plots vliegen de kilometers voorbij. Het tempo gaat iets omhoog en de pols ook, maar dat geeft niet.
 
De man naast mij heeft 40 jaar loopervaring. Op zijn 14, 15de begint hij met atletiek. Hij is een 800 meter loper en liep ooit in de finale van het Belgische kampioenschap, maar achteraf schakelde hij over naar marathons. Brussel heeft hij een heel aantal keren gelopen. Op zijn 55ste, dat is nu 3 jaar geleden, gaat zijn knie volledig stuk. Hij kan zelfs niet meer stappen. Op scans is niets te zien. Pas nu, drie jaar later, kan hij terug lopen. Sinds de laatste 3 maanden is hij weer bezig. Heel voorzichtig 1 a 2 keer per week. Hij zegt ook nog dat ik dat zeker ooit eens een marathon moet proberen, want dat geeft toch wel voldoening. Ook de wedstrijd, 4 Cimes du pays de Herve, kent hij. Hij raad me aan om een aantal keer ter plaatse te gaan lopen, want het gaat daar constant op en neer. Ook in de marathon van beloeil zou dat zo zijn, (moet ik onthouden).
 
Op mijn 11km punt, waar zijn  auto staat nemen we afscheid, pas 100 meter verder besef ik dat mijn auto ook daar staat en ik moet terug voor een slok water. In plaats van mijn tijd te nemen en voldoende te drinken neem ik gewoon een snelle slok. Ik loop rustig verder en mijn pols zakt weer tot net boven de 140. Lager gaat niet meer. Het samenlopen heeft deugt gedaan en het lijkt wel alsof de training voorbijgevlogen is. Eens voorbij de 20km gebeurt het dan. Mijn pols gaat omhoog, eerst 150, dan bijna 160. Ik voel me niet moe en aan het tempo kan het ook niet liggen. Ademhaling is rustig, benen voelen goed. Ik probeer de pols lager te krijgen, maar niets helpt. Een drietal kilometer verder stokt ineens ook het tempo. Ik heb nog maar 2 kilometer te gaan, en een kwartier geleden liep het nog perfect, maar nu is elke stap een marteling. Ik moet alle mentale vermogens aanspreken om te blijven lopen. Ik heb natuurlijk te weinig gegeten, en te weinig gedronken. Water is eigenlijk niet voldoende. Ik moet ook mineralen enzo aanvullen. Ik ben blij dat ik de afstand ingekort heb tot 25, maar ik heb deze 25 in alle overmoed weer onderschat. Ach, ik zal het nog wel leren.
 
 

13:49 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-08-05

meelopersmanifest

Ik loop om te leven (en dus niet andersom). Ik verwacht van het lopen en de daarbij horende conditie een positieve invloed op andere aspecten van mijn leven. Ook heb ik gemerkt dat ik tijdens het lopen mentaal heel goed tot rust kan komen. Ik heb tijd om na te denken, gebeurtenissen te overlopen, plannen te maken, te dagdromen of gewoon het verstand op nul te zetten en dit alles onder het lopen. Terwijl ik daar fysiek ook nog eens de vruchten van pluk (van een goede deal gesproken).

 

Het staat nu vast dat het lopen een vaste plaats verdient naast de vele andere activiteiten in mijn bescheiden bestaan. Welke plaats dit juist moet zijn is minder zeker. Ik wil er voor oppassen dat ik niet ga leven om te lopen en andere zaken ga verwaarlozen omwille van bijvoorbeeld een loopschema. Dit is een reeel risico in mijn geval, want als ik ergens goed in ben is het wel in overdrijven.

 

Ik heb dit allemaal eens goed overdacht tijdens mijn loopje gisteren. Ik wil graag een 'meeloper' worden. Om een of andere reden doe ik heel graag aan wedstrijdjes mee. Het liefst op niet voor de hand liggende lokaties, zoals in Mende of ergens diep in de ardennen. Natuur is een belangrijke component, maar ook het samenhorigheidsgevoel en om een of andere bizarre reden, de anonimiteit in die massa lopers.

 

De moeite en de voorbereiding om ergens te gaan lopen spelen ook een rol in de totaalbelevenis van zo een evenement en zijn niet minder leuk dan de wedstrijd zelf. Het is bovendien belangrijk dat de lokatie ook leuk is voor de andere leden van het gezin, een soort mini-snoepreisje is ideaal. Volgend jaar wil ik zoveel mogelijk van dergelijke wedstrijdjes gaan meedoen. (Sugesties zeker welkom).

 

De afstand die ik het liefste loop zijn wedstrijden van 16 tot 21 km. Kortere wedstrijden. loop ik niet graag. Het tempo van een 10k wedstrijd vindt ik oncomfortabel hard en het is ook allemaal te snel voorbij. Ik loop wel heel graag 10-11k's op training in wat langzamere tempos. Van deze trainingen voel ik me achteraf het beste en ik wil ze vaak doen.

 

Om aan zoveel mogelijk wedstrijdjes van 20k mee te kunnen lopen moet de basisconditie heel goed zijn. De wedstrijdjes moeten als het ware onderdeel uitmaken van het trainingsschema. Speciaal taperen voor 1 wedstrijd, of achteraf enkele dagen moeten recupereren, zie ik niet zitten. Ik kan enorm veel bewondering opbrengen voor mensen die ergens 3,4 maand in de toekomst een wedstrijd prikken als doelstelling en daar dan volledig naartoe werken, met een schema, en het beste van zichzelf geven tijdens die wedstrijd. Zelf kan ik dat niet. Ik wil dergelijke doelstellingen mijden.

 

Dit alles wil niet zeggen dat ik niet gericht en structureel wil trainen. De bedoeling is juist zo efficiënt mogelijk te trainen en het lopen een harmonieuze, zei het niet de voornaamste, plaats te laten innemen. Het voornaamste trainingsdoel is basisconditie. Ik wil niet het onderste uit de kan halen wat tijden betreft. Een goede tijd is mooi meegenomen, maar geen doel op zich. Wat is immers tijd? Of een tijd ?. Omdat de snelst mogelijke tijd niet belangrijk is is het dus ook niet nodig heel zwaar te gaan intervallen of heel veel quality te trainen.

 

Ook de ultralange trainingen, de LSD, kan ik schrappen. Ik ga mijn langste loop voorlopig beperken tot 25km. Ik ga proberen deze niet meer lang en traag, maar aan een comfortabel tempo te lopen. Ik had tot november, nog 8 langere lsds geplant maar deze worden allemaal ingekort. Als ik voor een marathon zou trainen, dan had ik geen keuze, dan waren deze nodig om uit te kunnen lopen. Dit is niet het geval en ik denk meer baat te hebben van een iets snellere kortere duurloop. Mijn langste wedstrijd dit jaar wordt een 33k in november, dat moet ook lukken op basis van een 30 k(Meslins) en een tiental 25k's. Morgen misschien iets meer over mijn nieuw schema. Nu laat ik het er maarbij, voor ik iemand van het lopen hou.


20:21 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11-08-05

11 km, h:136, 9,1km/u, 1u12

De laatste tijd voelen de benen wat minder goed aan bij het begin van de training. Pas na 3/4 van de afstand begint het echt vlot te draaien en voelen de benen superfris en soepel. Ik heb hierover een beetje nagedacht tijdens het lopen. Ik denk dat het een teken is dat het volume dat ik nu train ruim voldoende is. Sinds ik begonnen ben met lopen ben ik week na week steeds langer en meer gaan lopen. Ik heb enorm veel baat (en loopplezier) bij het huidige trainingsvolume en het is voorlopig nergens voor nodig meer of langer te gaan lopen. Ik heb ook een beetje nagedacht waarom ik loop, welke afstand ik het liefst loop en wat ik nu precies met al dat geloop wil bereiken. Op basis hiervan ga ik een paar kleine wijzigingen in mijn schema doorvoeren. Het is nu een beetje laat om dat nog allemaal uit de doeken te doen. Morgen is er nog een dag ... 

23:35 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-08-05

8,4 km, h:146, 10,4km/u, 48 min

Nog eens mijn vast testparcours gedaan. Het nieuwe record van de 5,6km bedraagt nu 27min 51. Dat is 9 minuten sneller dan 15 weken geleden. Gemiddelde hartslag was 156. Toch voelde het niet echt goed aan. Had de indruk dat mijn benen slingerde en dat ik nooit soepel liep. Heb na de eerste km een 2 a 300meter langzaam gejogt. Dacht er zelfs even aan het voor bekeken te houden. Daarna toch weer wat sneller gaan lopen en pas het laatste stuk liep het wat beter. Ik kan dus nog sneller als ik wat beter indeel en langer inloop. 1,5 km is te weinig als opwarming, denk ik. Afin, dat maakt het de volgende keer (binnen een week of 6) weer wat gemakelijker om dit te verbeteren.
 
weekafstandtijdsnelheidper km
  uurminsec minsec
-25.603739.1637
-15.60332110.1557
35.6031710.8533
75.60291011.5513
125.60275112.1458

 

 

23:17 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Ardenne Hebdo X-cape throphy

Onlangs had ik het nog even met Wanno en Frank over s'nachts lopen. Binnenkort zal ik dit moeten doen als onderdeel van de 'Ardenne Hebdo X-cape throphy'. Dat is en wedstrijd (raid) in de Ardennen over twee dagen. Je neemt deel in een team van 4 personen, minstens 1 teamlid moet van het vrouwelijk geslacht zijn. Het begint vrijdagnacht met een orientatieloop van +- 20 km. De volgende dag staat er een run-bike van 50km met verschillende proeven op het programma. Elk team heeft hiervoor 2 mountainbikes ter beschikking. Er kunnen dus steeds 2 teamleden fietsen terwijl de anderen lopen. Onderweg leg je nog een aantal proeven af. De focus van deze proeven is teamwerk. Je krijgt bijvoorbeeld 3 vaten en twee planken en moet daarmee een afstand van 50 meter overbruggen zonder dat een teamlid de grond raakt. We hebben een heel internationaal team : 'Susan's Devils' noemen we. Micha is nederlander, Frederick zweeds, Sue is Iers en ik belg. De andere teamleden hebben vorig jaar al deelgenomen en deden er toen ongeveer 12u over.

http://www.x-cape.be/ardenne_hebdo_2005/

22:53 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-08-05

6,9 km, h:124, 8,6km/u, 49min

De week eens lekker rustig begonnen met een recuperatieloopje. Ik was trouwens 14 (nu 15) weken aan het lopen en niet 11 zoals eergisteren vermeld. Ik was begonnen met week -2, omdat ik pas na 3 weken een polar en een schema had. Nu ja, veel verschil is het niet.

22:02 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-08-05

17,8 km, 1u49, Le Val d Heure a ham sur heure

Ik had me zeer grondig voorbereid op deze wedstrijd. Twee intensieve barbequesesies (vrij en zat) in combinatie met veel te weinig slapen. Gellukkig zijn dit maar trainingswedstrijdjes. Ik loop ze mee, voor de sfeer en de mooie parcoursen en ga nooit heel diep. Dit zijn natuurlopen over bospaadjes, veldwegeltjes en redelijk wat bergjes. Wel behoorlijk zwaar. Onderweg kwam ik heel wat mensen van  de wedstrijd in Cougnies tegen. Vooral bergop ben ik wat sterker geworden, merk ik (ik word niet meer ingehaalt door wandelaars :-). Een leuke zondagochtend en niet veel last van bbq's en slaaptekort.

16:12 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-08-05

Ik kom naar Eindhoven ...

Gisteren hadden Bob en Ruth het in de reacties over eventueel meelopen in Eindhoven. Het kriebelt wel een beetje, als ik eerlijk moet zijn, maar ik ga me er voorlopig toch nog niet aan wagen. Ik heb hier een heel arsenaal van excuses voor. Ten eerste heb mezelf onlangs belooft dat als ik ooit een marathon loop, dat ik die wil lopen in een zo goed mogelijke conditie. Momenteel weeg ik 94kg, dat is 11kg meer dan wat ik volgens die bmi schalen mag wegen, om geen overgewicht te hebben. Die 11kg extra neem ik liever niet mee. (wel een goede extra motivatie om te vermageren).
 
Ik zit nu in mijn 11de loopweek. Conditie (hart, longen, ... ) bouw je snel op maar het lichaam (gewrichten, pezen,... ) heeft veel langer nodig om zich aan het lopen aan te passen. Nu al proberen die afstand te overbruggen betekent weer extra risicos nemen. Zijn de pezen en gewrichten al voldoende sterk ? Aan mijn huidige tempo spreken we immers over een aanhoudende belasting van 4 a 5 uur (vergeet ook de extra 11kg niet). Mentaal en fysiek zie ik dat niet zitten, als idee spreekt het me wel enorm aan. (Je wil toch weten of je het zou kunnen).
 
Voor de M-M was de conditie eigenlijk net niet voldoende. Ik heb hem uitgelopen, maar dat heeft wel zowat het maximum gevergt van wat ik voorlopig bereid ben te geven. Door de euforie aan de meet vergeet ik het afzien van de laatste kms wel eens.
 
Ik ga wel naar Eindhoven komen, niet om te lopen, maar om te kijken hoe dat nu eigenlijk is, zo een marathon. Om voor jullie allemaal te supporteren, en om te kijken of ik er ooit zelf één wil lopen. Ik volg een groot aantal blogs van mensen die Eindhoven voorbereiden. Ik vind het allemaal heel boeient en hoop de finale life mee te maken. 
 
Als ik de komende weken van gedachte verander, en het toch wil proberen, hou me dan alsjeblieft tegen. Ik reken op julie...
 
 

12:12 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-08-05

11 km, h:130, 9,1km/u, 1u12

Heel rustig gelopen. Weer een gemiddelde pols van 130. Als ik langzaam loop, probeer ik steeds op het einde enkele sprintjes te doen, volledig op souplesse. Zo een 3 a 4, zonder te verzuren. Dat maakt de spieren weer wat losser na langdurig een vast tempo te hebben gelopen. Mijn polar geeft dan een snelheid aan van 19 a 20 km/u. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er mensen 42 km kunnen lopen aan die snelheid en zelfs nog sneller. Ik hou het zo een 60m vol.
 
Vandaag ook een krantje (midi libre) in de brievenbus gekregen, met de volledige uitslag van de Marvejols-Mende. Temps officiel 2:44:06, temps réel 2:41:42. Weer een pluim voor de organisatie. Ze denken daar echt aan alles. Zelfs de chaufeurs van autos, die moeten wachten omdat hat parcours was afgesloten, kregen allemaal een drankje en een merci met een woordje uitleg. Binnenkort komt er nog een dvd.

22:54 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

03-08-05

11 km, h:143, 10,3km/u, 1u04, door de magische grens

Stevige tempoloop. Voor de eerste keer ook sneller dan 10km/u. Ik heb van het lopen niet te klagen de laatste tijd. Ik moet nu alleen oppassen dat ik niet overmoedig wordt en heel rustig blijven opbouwen.

22:46 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-08-05

4,7 km, h:122, 8km/u, 36min

Even los gaan lopen met mijn vrouw. Voor haar was het een stevige training nadat ze het eventjes had laten slabakken. Daar komt verandering in, (in het slabakken) want vanaf volgende week gaat ze mee proberen te doen met run4fun.

20:24 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-08-05

24 km, h:138, 9,4km/u, 2u34

Ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat men tijdens het lopen kan vallen. Na vandaag weet ik wel beter en ik ben er zeker van dat het spectaculair was. Ik was al zo een drie a vier kilometer aan het lopen . Mijn pols bleef maar onder de 130 en ik zat ruim boven de 10km/u. Voor mij is dat snel en aangezien ik nog 20km moest lopen zei net tegen mezelf, pas op met dit tempo of ge gaat crashen... en jawel. Eerst strompelde ik over een steen, probeerde nog even sneller te gaan om terug in evenwicht te komen, mislukte daarin en schoof toen een metertje over het grind. Een paar schrammetjes op bovenbenen en ellebogen en een paar slipjes, die naam niet waardig op de handpalmen. Het was dolkomisch. Het enige wat in me opkwam was proberen zo snel mogelijk verder te lopen. De pols bleef laag en het tempo hoog (voor mij), van crashen op het einde van de training was geen sprake, zelf na 20km, moest ik me intomen om niet harder dan 10km/u te lopen.

23:05 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |