12-08-05

meelopersmanifest

Ik loop om te leven (en dus niet andersom). Ik verwacht van het lopen en de daarbij horende conditie een positieve invloed op andere aspecten van mijn leven. Ook heb ik gemerkt dat ik tijdens het lopen mentaal heel goed tot rust kan komen. Ik heb tijd om na te denken, gebeurtenissen te overlopen, plannen te maken, te dagdromen of gewoon het verstand op nul te zetten en dit alles onder het lopen. Terwijl ik daar fysiek ook nog eens de vruchten van pluk (van een goede deal gesproken).

 

Het staat nu vast dat het lopen een vaste plaats verdient naast de vele andere activiteiten in mijn bescheiden bestaan. Welke plaats dit juist moet zijn is minder zeker. Ik wil er voor oppassen dat ik niet ga leven om te lopen en andere zaken ga verwaarlozen omwille van bijvoorbeeld een loopschema. Dit is een reeel risico in mijn geval, want als ik ergens goed in ben is het wel in overdrijven.

 

Ik heb dit allemaal eens goed overdacht tijdens mijn loopje gisteren. Ik wil graag een 'meeloper' worden. Om een of andere reden doe ik heel graag aan wedstrijdjes mee. Het liefst op niet voor de hand liggende lokaties, zoals in Mende of ergens diep in de ardennen. Natuur is een belangrijke component, maar ook het samenhorigheidsgevoel en om een of andere bizarre reden, de anonimiteit in die massa lopers.

 

De moeite en de voorbereiding om ergens te gaan lopen spelen ook een rol in de totaalbelevenis van zo een evenement en zijn niet minder leuk dan de wedstrijd zelf. Het is bovendien belangrijk dat de lokatie ook leuk is voor de andere leden van het gezin, een soort mini-snoepreisje is ideaal. Volgend jaar wil ik zoveel mogelijk van dergelijke wedstrijdjes gaan meedoen. (Sugesties zeker welkom).

 

De afstand die ik het liefste loop zijn wedstrijden van 16 tot 21 km. Kortere wedstrijden. loop ik niet graag. Het tempo van een 10k wedstrijd vindt ik oncomfortabel hard en het is ook allemaal te snel voorbij. Ik loop wel heel graag 10-11k's op training in wat langzamere tempos. Van deze trainingen voel ik me achteraf het beste en ik wil ze vaak doen.

 

Om aan zoveel mogelijk wedstrijdjes van 20k mee te kunnen lopen moet de basisconditie heel goed zijn. De wedstrijdjes moeten als het ware onderdeel uitmaken van het trainingsschema. Speciaal taperen voor 1 wedstrijd, of achteraf enkele dagen moeten recupereren, zie ik niet zitten. Ik kan enorm veel bewondering opbrengen voor mensen die ergens 3,4 maand in de toekomst een wedstrijd prikken als doelstelling en daar dan volledig naartoe werken, met een schema, en het beste van zichzelf geven tijdens die wedstrijd. Zelf kan ik dat niet. Ik wil dergelijke doelstellingen mijden.

 

Dit alles wil niet zeggen dat ik niet gericht en structureel wil trainen. De bedoeling is juist zo efficiënt mogelijk te trainen en het lopen een harmonieuze, zei het niet de voornaamste, plaats te laten innemen. Het voornaamste trainingsdoel is basisconditie. Ik wil niet het onderste uit de kan halen wat tijden betreft. Een goede tijd is mooi meegenomen, maar geen doel op zich. Wat is immers tijd? Of een tijd ?. Omdat de snelst mogelijke tijd niet belangrijk is is het dus ook niet nodig heel zwaar te gaan intervallen of heel veel quality te trainen.

 

Ook de ultralange trainingen, de LSD, kan ik schrappen. Ik ga mijn langste loop voorlopig beperken tot 25km. Ik ga proberen deze niet meer lang en traag, maar aan een comfortabel tempo te lopen. Ik had tot november, nog 8 langere lsds geplant maar deze worden allemaal ingekort. Als ik voor een marathon zou trainen, dan had ik geen keuze, dan waren deze nodig om uit te kunnen lopen. Dit is niet het geval en ik denk meer baat te hebben van een iets snellere kortere duurloop. Mijn langste wedstrijd dit jaar wordt een 33k in november, dat moet ook lukken op basis van een 30 k(Meslins) en een tiental 25k's. Morgen misschien iets meer over mijn nieuw schema. Nu laat ik het er maarbij, voor ik iemand van het lopen hou.


20:21 Gepost door DijleLoper | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Gratis doping! Breng een bezoek aan Bannyland en kijk naar onze Koning. Wedden dat u de eerste 100 kilometer niet meer stopt met lopen!

Gepost door: P.M. | 12-08-05

Goeie voornemens ... Awel paar jaar geleden dacht ik zoals jou :-)
Ik wou een meeloper worden , tijden waren niet belangrijk.
Op voeding zou er niet gelet worden , het zou plezant moeten blijven.
Toen ik op een dag competitie begon te doen, eerst een loopwedtrijdje ,een duatlon, daarna triatlon ...
Wat zou het tof zijn om is een kwartje te doen, al snel volgde een halve en het einddoel werd een héle.Gemiddelde trainingsweken van +20u,vele eenzame trainingen ...waarom ??
Nu volledig op het lopen gestort , tijden zijn maken de wedstrijd tot een succes of een mislukking.
Er zijn dagen met ups en downs...
Tijden zijn eigelijk iets bijkomstig we zullen toch nooit te rapste kunnen worden en wat is een uur, minuut , seconde in een levensbestaan?
Soms wou ik dat ik die momenten nog eens terug beleefde van het begin.
Maar het probleem is eens je door de microbe gebeten wordt dat je steeds meer harder en meer gaat willen.
Hopelijk ga je aan uw voornemens kunnen houden , maar in mijn binnenste vrees ik ervoor ...
Veel succes alvast !

Gepost door: erik | 13-08-05

Mooi stukje loopfilosofie ... Heel herkenbaar allemaal.
Veel van wat je schrijft vind ik bij mezelf terug ...

Gepost door: frank spencer | 13-08-05

De commentaren zijn gesloten.